Вечер тема

Русија останува сама - новите прогнози на "Сивата еминенција" на Кремљ

На 9 април, весникот Russia and Global Affairs објави напис на Владислав Сурков за геополитичката изолација што ќе ја претставува руската надворешна политика во иднина.

Сурков е долгогодишен пријател на Владимир Путин и личен советник на рускиот претседател во односите меѓу Москва и Абхазија и Јужна Осетија.

Тој исто така беше претставник во Украина и ја претставуваше Русија на разни други мултилатерални состаноци и преговори. Сурков се смета за еден од главните идеолози во Кремљ, а неговите ретки публикации за политички прашања внимателно се анализираат.

Така, во 2006 година, Сурков го промовираше концептот на суверена демократија како основа на рускиот политички систем. Според тоа, владата ја избира само руската нација и делува во корист на руската нација, па главните цели на изборите се да го претставуваат единството на нацијата и властите.

Овој концепт јасно покажа дека Русија ја одбива либералната демократија што ја прифатија централноевропските земји по напуштањето на комунистичкиот систем.

Според Сурков, суверената демократија го опишува општествениот и политичкиот живот, каде што политичката моќ, власт и одлуки се во контрола и се зависни од рускиот народ да постигне материјален просперитет, слобода и правда за сите граѓани, социјалните групи и нации.

Овој термин често го користат Владимир Путин, Сергеј Иванов, Василиј Јакеменко и други познати руски политичари.

Суверената демократија во Русија се реализираше во форма на партиски систем со доминантната политичка партија, која беше де факто реализирана во 2007 година по парламентарните избори. Од тогаш, во рускиот живот партиски живот доминира партијата Обединета Русија, со која неофицијално претседава Владимир Путин, иако таа никогаш не била во можност да создаде вистинска влада. Сепак, Обединета Русија официјално стана главна и водечка сила на руското општество, речиси како што беше и Комунистичката партија на Советскиот Сојуз.

Во една нова статија, преку историска анализа, Сурков ги нагласува руските намери да биде членка на западниот свет и заклучува дека овие намери биле неефикасни.

Во текот на 19-тиот и 20-тиот век, ваквите обиди завршија со големи загуби во војната, а на преминот од 20 до 21 век беше сериозно намалување на рускиот потенцијал. Во исто време, тој верува дека рускиот историски концепт на авто-проекција како лидер на источниот свет, исто така, пропадна, што индиректно значи дека Сурков смета дека, модерната идеја за евроазиски интеграција е погрешна.

Сурков ја одбележува 2014 година како почеток на патот на надворешната политика на Русија и напуштањето на идејата за прозападување. Сепак, тој не спомна дека токму во 2014 година, Русија стапи во позиција да ги брани своите интереси во Украина, што беше една од главните причини за ненадејното влошување на односите со западните земји.

Наместо тоа, без многу објаснување, Сурков го нагласува почетокот на ерата на руската геополитичка изолација.

Оваа статија е напишана за руската и за меѓународната публика. Сурков истакнува дека географската положба и култура на Русија е мост меѓу Европа и Азија и дека нејзината политика мора да биде исток и запад. Сепак, тој истакнува дека Русија не припаѓа на ниеден од овие два света, што ќе ја толерира Русија како голема сила, но без идејата дека Русија ќе биде дел од тој културен круг.

Ова е ознака на старите евроазиски принципи на руската надворешна политика. Статијата на Сурков е објавена во еден од најважните списанија за меѓународни односи во Русија, што исто така е знак на можни промени во Русија и концепцијата за нејзината улога во светот и напорите за спроведување на идејата за суверена демократија во надворешната политика.

Таа, исто така може да се толкува како испит за други земји или обид да се испита како ќе реагираат другите мултиполарни сили во светот на можните промени во руската надворешна политика.

За време на првите два мандати на Владимир Путин, Сурков беше познат како "сив кардинал" кој успеал да ги искористи своите идеи користејќи ја државната контрола врз јавниот сервис. Поради своите активности, Европската унија го стави Сурков во 2014 година на листата на санкционирани лица на кои им е забрането да влезат во Европската унија и кои имаат замрзнати средства во ЕУ.

Во февруари 2015 година, украинските власти дополнително го обвинија Сурков за ангажирање на снајперисти за убивање на демонстрантите и полицијата за време на Евромајдан во јануари 2014 година, а руските власти ги отфрлија како апсурдни овие обвинувања.

И покрај тоа што му е забрането да влезе во ЕУ, Сурков успеа да ја посети грчката екстериторијална црква на Света Гора во делегацијата на Путин која го посети ова светилиште во мај 2016 година.

Сурков е исто така познат по пробивање на неговите лични пораки во октомври 2016 година, кога украинска хакерска група откри повеќе од еден GIGABYTE податоци од 2300 емаил пораки.

Наводно, електронската пошта на Сурков ги покажува руските планови за политичка дестабилизација на Украина и за координација на односите со главните политички лидери во сепаратистичката источна Украина.

Меѓу нив е документ кој е испратен од Сурков до Денис Пушиљин, поранешен претседател на Националниот совет на Народна Република Донецк, во кој се набројуваат жртвите од конфликтот во 2014 година, како и поддршка за планот на националистите и сепаратистичките политичари и поддршка на парламентарните избори во Украина кои ќе ја намалат моќта на владата во Киев.

Москва ги прогласи сите овие документи за лажни. Идеите кои Сурков ги дава значително ја обликуваат руската политика. Затоа може да се очекува дека неговата идеја за геополитичка осаменост ќе стане белег на руската надворешна политика во нови меѓународни услови.

Сепак, Сурков истакнува дека, во услови на геополитичка осаменост, Русија не може да ја одигра улогата на лидер. Самата самотија значи дека таа е аутсајдер во светските прашања.

По трет пат, Русија нема да донесе сојузници во други земји, но Русија треба да се базира на сопствените ресурси. Таа ќе се обиде да продолжи со политика без да размислува за реакциите на другите играчи во глобалната сфера, особено без западните земји и нивните закани за санкции.

Во такви околности, можеби Сурков премногу оди во изолационизам, но поради своето влијание во Кремљ овие далекусежни погледи на руската надворешна политика дополнително укажуваат на непредвидливоста на глобални настани. (vecer.mk)

Поврзани

Најнови вести

Коментари