Вечер анализа

"Не не слушавте, сега ќе не слушате!"- Дали Русија стана најмоќна воена сила во светот?

Она што требаше да биде речиси протоколарно годишно обраќање до нацијата на претседателот Владимир Путин денеска се претвори во нешто друго, нешто што слободно можеме да го наречеме воено-технолошки спектакл кој ретко се гледа. Дали тоа беше демонстрација од одбранбена или офанзивна природа, зависи од тоа кого ќе прашате - Путин, пак, смета, иако тој не крие дека ова е голем чекор напред во воените капацитети, дека ова претставување има само една цел, всушност две ако се смета она што произлегува од првата: одбрана и одржување на глобалната стабилност.

Што всушност престави Путин? Што не. По долгиот говор за моменталната состојба на Русија и на предизвиците на кои неговата земја ќе се спротивстави, на бината, наместо Путин-претседател стоеше Путин-презентер, и пред Русија, нацијата и пред целиот свет, ги презентираше неколкуте напредни нови воени системи, првенствено ракети.

"Ајде да го разгледаме видеото", беше неговиот знак дека претставува нешто важно, а овие презентации се претворија во бројни, секоја поспектакуларна од следната. Почнувајќи од ракети кои на исклучително ефективен и малку гаден начин се "пробиваат" до целната линија, па преку свртувања и начинот на кој ги избегнуваат сите пречки (вклучувајќи зона на откривање на радарот), туку и за нешто што изгледа како сцена од една модерна научна фантастика - нешто што се лансира како ракета, но наскоро ја добива природата на "комета" и така набрзина се движи кон целта.

Кога зборуваме за ракетно оружје тогаш обично ја класифицираме технологијата според опсегот - краток, среден и долг дострел. Да нема забуна, за оние кои не се среќаваат често со оваа терминологија, ракета со "краток домет" е всушност ракета која во просек има опсег од околу 1.000 километри или помалку. Значи, станува збор за почеток на опсегот.

Највисоката категорија често се нарекува интерконтинентална балистичка ракета или скратено ИЦБМ. Како што и 'кажува нејзиното име, нејзината цел е да ја стигне на други континенти, а ICBM се смета за било кој ракетен систем кој има минимален опсег од 5.500 километри.

За споредба, должината на нашиот екватор е околу 40.000 километри. Имајќи го ова на ум, Путин денеска, во неочекуваното претставување, истакна многу гордо, дека Русија сега располага со проектили "без ограничување на растојанието". Ако е така, големи бариери се скршени. Се разбира, знаењето за сето ова доаѓа во мошне клучен момент во Русија.

Путин верува, како и многу други, бидејќи доказите за жал се премногу, дека Русија е под растечка опасност на западните, конкретно американски, воени сили. Аргументот што го поддржува ова тврдење е секако проширувањето на НАТО-алијансата кон исток или Русија. Сепак, тоа само по себе нема да биде толку вознемирувачко за Русија - да, но не толку колку (било проширување на НАТО надвор од Западна Германија е директно кршење на ветувањето што му било дадено на последниот советски лидер Михаил Горбачов) - тоа што Русија е многу загрижена за распоредување на американскиот ракетен систем во Источна Европа.

Воопшто не е важно колку често Вашингтон заклучи дека изградбата на ракетните штитови всушност се насочени "против Иран, Северна Кореја и други непријателските режими", а не против Русија. Москва е свесна дека сето ова е поради нив и против нив. Се шпекулираше 10 години - кои се крајните цели, но Русија во очите на западните влади денес е "непријателски режим", така што во исто време итната подготовка за одбрана на Русија стана императив.

Се разбира, оваа теорија има контра-теорија, а тоа е приказна за една руска "нео-агресија", воен поход на Москва дека се подготвува за, во најмала рака, да го врати под своја контрола сето она што некогаш беше во рамките на територијата на СССР. Во отфрлањето на оваа теорија сигурно нема да им помогне денешниот говор на Путин, во кој, меѓу другото, прецизно наброја што се изгуби Русија по распадот на Советскиот Сојуз (толку многу проценти од територијата, природните ресурси, руските граѓани кои се наоѓаат надвор од својата земја итн.)

Далеку од тоа дека офанзивата не се работи како дел од "одбранбена стратегија", но ако треба да донесе пресуда за прашањето кој на кого во моментов е поголема закана, Русија на Запад или запад кон Русија, до погрешен заклучок може да се стигне само со следење на пропаганда линија. Секој денес, во изобилството на достапни информации, може да види дека заканите на Западот кон Русија се значително поголеми, почести и поконкретни.

Покрај тоа, сето ова време, откако на Русија и се удираа санкции за она што е и она што не е во право, малку изненадувачка беше лесната реторика со која Москва реагираше на сето ова, нешто како "Жал ни е што нашите западни партнери се лути за нас, но сé уште сме отворени за соработка".

Но, по денешниот настан на Путин, одеднаш се има логика. Можеби руските благи реакции беа само добар блеф, за купување време, додека нивните инженери работеле и изградија нешто што за тој ден да ја направат Русија имуна на каква било воена закана.

Покрај тоа, ако се она што Путин денеска го наведе навистина е оперативно, можеби Русија само што стана најмоќната воена сила во светот.

Се разбира, прашањето е како ќе ја дефинираме оваа моќ. Ако се дефинира да речеме, според бројот на носачи на авиони, САД е далеку понапред од конкуренцијата. И ако зборуваме за морнарицата на САД, таа е апсолутен шампион (САД има 11 носачи на авиони, Русија 1. САД има 65 разурнувачи, 18 Русија, итн), сепак, сето тоа се менува, доколку Русија има таква ракетна опрема која е во состојба да го неутрализира сето она што потенцијалниот противник го има во моментот, на копно или во воздух. Путин тврди дека Русија го има сето ова сега.

Од друга страна, ако се зборува за тоа која од овие две сили е поголема е и малку апсурдно, бидејќи и двете имаат нуклеарно оружје (околу 7.000 секоја) која е во состојба да спроведе т.н.. "меѓусебно уништување", и најверојатно на целата човечка цивилизација. Но, токму меѓусебното уништување е нешто што Путин алудира кога зборува за "глобална рамнотежа" и потреба за тоа.

Руски воени експерти веруваат дека главната цел на американскиот противракетен штит околу Русија не е да се неутрализира рускиот нуклеарен напад, туку да има потенцијал за контра напади. Со други зборови, ако таков штит стане ефективен, Русија може да биде уништена без да има шанса да врати на фаталниот напад. Сега, вели Путин, тоа веќе нема да биде случај.

Ако Русија навистина успеа да создаде таков воен скок понапред од нејзиниот главен ривал, тогаш ова несомнено ќе доведе до големи промени. Да се зборува во позитивна смисла за пушки, особено такви деструктивни оружја, никогаш не е благодарно, но реалноста на светот по Студената војна е дека САД ја презеде улогата на хегемон, која е во постојана состојба на агресија, но каков вид на агресија? Жртви на американска агресија се земји кои не можат да го возвратат ударот. Можеби, затоа, единствено решение е создавање на соодветни услови за можноста за контра-удар, можеби ова е единственото решение за таканаречената рамнотежа во овој свет, иако тоа не звучи толку оптимистички.

Сега да ги разгледаме конкретните детали од самата презентација.

"Русија има развиено серија на напредни системи на оружје, вклучувајќи и нуклеарни крстосувачки проектил, кој, сите американски капацитети кои се обидуваат да ја поткопаат нуклеарната одбрана на Русија се застарени", рече Путин.

"Нашиот напредок го направи американскиот противракетен штит застарени и следователно Вашингтон треба да престане да се обидува да ја намалува безбедноста на Русија и, наместо тоа, да почне да разговара со Москва како еднакви партнери", рече Путин. Во превод тоа би значело: "Знаеме дека го почитувате законот на посилниот, па затоа сега почитувајте не."

"САД арогантно сметаше дека Русија нема да се опорави многу брзо по распадот на Советскиот Сојуз и дека нејзините интереси може да се игнорираат", рече рускиот претседател.

Еден од системите кои се презентирани е веќе познат руски ICBM Samat или RS-28 Сепак, тој истакна дека Русија го зголеми опсегот на ракетите и истите сега можат да ја нападнат американската територија преку пат преку Јужниот Пол. САД има голем број на пресретнувачи во областа Алјаска, под претпоставка дека нападот, ако некогаш дојде, ќе дојде од тој правец. Но на крај Русија сега е во можност да цели на САД и од другата страна на Земјата.

По објавувањето на доработката на Samata, тргна презентација која јавноста никогаш не ја видела. Во прв ред е крстосувачки проектил, кој се уште нема име, но има "речиси неограничен опсег." Путин истакна дека ова е изводливо на таков начин што ракетата е опремена со минијатурен нуклеарен реактор кој и овозможува да лета. Истото ракета може да лета ниско за да се избегне рано откривање, но, исто така, може да ја промени траекторијата и да избегне анти-ракетен систем.

Слична технологија е развиена и во САД во 60-те години (Проект Плутон), но тие на крајот се откажаа. Русија сега стана, според Путин, првата земја во светот која има такви функционални оружја и истакнува дека оваа нова ракета успешно е тестирана на крајот од минатата година.

Следна технологија која се воведува, повторно со повремени видео снимки и анимација, е подводен систем, всушност, дрон, кој може да оди "навистина многу длабоко" и патува од континент на континент неколку пати побрзо од најбрзите подморници, модерни торпеда или бродови. Подводни беспилотни летала, изјави Путин, може да го уништат носачот на авиони и целата група на воени бродови, крајбрежната одбрана и крајбрежна инфраструктура. Исто така, истото беспилотно летало "не може да се сопре со единствен одбранбен систем во светот", и е произведен во нуклеарна и класична верзија.

"На беспилотно летало има нуклеарен реактор, кој е 100 пати помал од оној на нуклеарна подморница, и врвот на силата го достигнува 200 пати побрзо од конвенционална нуклеарна електрана", рече тој.

Потоа тој претстави два вида надзвучно оружје. Тоа е ракета наречена "Кинзал" ( "нож" на руски), со брзина на летање од 10 маха и има опсег од 2.000 километри.

Исто така, постои летечки објект кој е лансиран во атмосферата со брзина од 20 маха и може да издржи температури до 2.000 C - името му е Авангард. Според Путин, истиот напаѓа "како комета" и веројатно е најимпресивно оружје претставено денес. Авангард не беше прикажан "во акција", туку само како анимација, но Путин рече дека оружјето е успешно тестирано пред неколку години и досега се направени бројни измени.

Тој го демонстрираше новото ласерско оружје кое, според него, Русија почнува да ја користи оваа година.

Секако е интересен и неговиот коментар на крајот од презентацијата.

"Русија не би требало да ги развива сите овие нови оружја ако САД и нејзините сојузници не ги игнорираа нашите легитимни забелешки. Никој не сакаше да разговара со нас за основните проблеми. Никој не сакаше да слуша. Па, сега ќе не слушате!", рече Путин.

"За сите оние кои 15 години охрабруваат трка во вооружување, кои наметнуваат санкции за Русија, санкции кои се нелегални според меѓународното право со цел да се забави нашиот развој како земја, вклучително и во воената сфера, треба да ви се каже: Сè што се обидувавте да спречите со вашите политики, се случи, не успеавте да ја запрете Русија. Сега ќе мора да ја прифатите реалноста, да го прифати дека сето ова што го кажав не како блеф, бидејќи не е блеф. Ќе мора да размислите за се, да ги смирите луѓето кои се заглавени во минатото и не се во можност да погледнат во иднината и ќе мора да престанете да го клатите бродот во кој пловиме заедно и се нарекува планета Земјата ", заклучи рускиот претседател Владимир Путин.

Ова беше, без сомнение, досега најжестокикот говор на Путин. Која е првичната реакција од Запад? Прилично тивка, што сугерира дека ја постигнал целта.

Тој е во право кога вели, и уште подобро е ако тој навистина го мисли, дека Русија не мора да го има целото оружје ако нема надворешни закани. За жал, постојат закани, не само за Русија, туку за Кина, Иран и моментално се случуваат во Сирија и Јемен.

Дали овој руски военно-технолошки скок ќе биде доволен за да ги "задуши" оние на Запад кои се уште се опседнати со глобалната доминација? Тоа би било добро, се разбира. Се разбира, со толку моќно оружје доаѓа и голема одговорност и Путин треба да се обрне внимание светонадзорниците кој сака да ги смири на Западот да не почнат да се појавуваат во Москва.

Трката околу вооружувањето на крајот може да доведе до смирување на поагресивна страна, во овој случај САД, но тоа не е крајно решение. Знаејќи ги САД, ова само ќе биде дополнителна мотивација за изградба на уште помоќно, деструктивно, побрзо и поефикасно оружје од Русија. Таквото оружје, од која страна да се развива, не е направено да седи вечно во своите арсенали. Рамнотежата на изедначување на моќ може да донесе во светот епизода на примирје, но исто така може да донесе крај на светот и трагедија.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари