12 Nov 2020

Секоја асоцијација со поедини личности е злонамерна. Се работи за тројански коњ во бугарска верзија. Ќустендил секако не е Троја, ама е јадро на фиктивни жители регистрирани со се пасош а си шетаат под небото македонско…

11 Nov 2020

Додека многумина се прашуваат дали Трамп воопшто ќе ја предаде власта, а некои веќе саркастично го замислуваат финалето на култниот филм „Скар фејс“ во кој главната улога ја игра Трамп, додека со барикади ја „брани“ Овалната канцеларија, факт е…

05 Nov 2020

Куршумот нема име, вера, нација, а богами ни сопственик. Тој шета. Тој не знае што значи повикот Аллаху Екбер / Акбар ( арапски). Не знае да зборува. Ама, затоа човекот знае. Тоа што човекот знае да каже нема врска со…

31 Oct 2020

Вклучувајки ме и мене де! Коа ке ме наречат експерт ми се дига егото, што да се лажеме! А јас сум си само еден обичен речит мудодрап. Такви како мене има за извоз. Знаеме ли ние што е тоа експерт бе! Експерт има анализа…

22 Oct 2020

Се мрднавме од памет бе луѓе! И кучињата по улица станаа депресивни па наместо да лајат само ке покажат зуби и ке си свртат опашка во стилот ‘‘ ме мрзи да лајам‘‘. И они дури гледаат дека нешто не е во ред. Само…

15 Oct 2020

Си праам ја така муабет сам со себе како да земам бугарски пасош. Ама, онакво поголемо! Не дават на оние што не потпишуваат дека имаат бугарски корени и ‘‘филинг‘‘ кој вели дека ‘‘Бај Гањо‘‘ му е во срцето. Обаче! Реално, секоја земја има свои…

11 Oct 2020

Основниот, базичен, темелен приход, безусловната сума на пари што би им била исплатена на сите жители, без оглед на нивната состојба, долго време се третираше како утопија.

Покрај тоа, англискиот ренесансен хуманист Томас Мур ја објави…

09 Oct 2020

Се изненадив кога деновиве едно 15-годишно дете цитираше една досетка која е чиста филозофија, ама не за негова возраст. Вели, ‘‘ орел пораснат меѓу кокошки у ќумез смета дека летањето е грев‘‘.Го глеам малиов, у себе си викам ‘‘ ај копиљ не…

06 Oct 2020

Хомеопатските лекови од година во година стануваат сè попопуларни и покрај бројните сериозни студии кои покажуваат дека немаат медицински ефект, односно нивното дејство е, во најдобар случај, ефект на лажен лек - плацебо.

Во 2015 година…

06 Oct 2020

По три децении демократија, сведоци сме на демографска катастрофа без преседан што ги погоди земјите на Источна Европа, по пропаста на комунистичкиот систем и крајот на Студената војна.

Веднаш по падот на Берлинскиот ѕид, во ноември 1989…

02 Oct 2020

Во секојдневие со полуспуштени гаки не само што ги спуштивме да простите, туку и убаво се наведнавме. ‘‘ Кад је бал нек‘ је трошак‘‘!  А, каков е трошокот? Трошиме живот,..  Планетата започнува да се врти во обратна насока од часовникот. Морбидно…

27 Sep 2020

Ерменија и Азербејџан се лизгаат кон вистинска војна. Двете земји прогласија воена состојба и, засега, ниту една не попушта во обвинувањата дека ривалот е виновен за новата ескалација. Бројни светски лидери повикаа на прекин на огнот и мир, а…

24 Sep 2020

Колумнава нема за цел да се подсмева. С краја да е! Целта е отварање на акалот во време на ‘‘демократија до јаја‘‘. На времето беше еднопартиски систем, па ти бендисал не бендисал, у секој случај ‘‘ си наебал‘‘ ако не ти е по ќеф па мрчиш. Не…

19 Sep 2020

Образуван сум како Албанец на македонски јазик. Барем во темелите на писменоста стојат Кирил и Методиј со своето писмо. Тоа беше систем во кој образованиоето имаше клише од кое нема одстапување, па дури и по цена на морални и сериозни…

11 Sep 2020

Во колумнава ‘‘црнци и белци‘‘ се фигуративен говорен јазик! Не сум расист! Респект кон сите!

Чекале Македонци ( државјани на РМ / фак Северна) у тоа време виза за Грчка. За 99% скопјани, грчка виза се вадеше кај конзулатот каде што е…

04 Sep 2020

Се битисаа избори, потече многу вода под Камен Мост, се формира влада, једино што столчињата за парламентарците не се баш така комотни како фотељине доле у сала, не може да се опуштат и да дремнат дур некој тамо кења на говорница. Силно светнал…