Војната во Украина засега е само во Украина, но одвреме навреме некоја од жешките глави – за среќа од понизок ранг – од едната или другата страна повикува на проширување на војната.

На почетокот на војната, во април лани, рускиот сенатор Франк Клинцевич во интервју за државната телевизија изјави дека руската армија треба да ги „уништи американските воени бази во Европа“. Зарем тоа не би бил многу веројатен почеток на Третата светска војна? Клинцевич тврди дека не би сакал и посочува на примери од Корејската војна (1950-1953) кога советските сили собориле американски воени авиони „летале под кинеско и севернокорејско знаме“. Истовремено, тој истакнува дека и покрај ова „не дојде крајот на светот“.

Настрана од екстремниот милитаризам на Клинцевич и другите кои, ако можат, веројатно би ја загрозиле стабилноста на целиот свет – но навистина, како тоа Корејската војна не се претвори во нешто многу поголемо? И како не беше употребено најразорното оружје, нуклеарното?

Да се ​​потсетиме накратко – со Корејската војна можеме да истакнеме 3 клучни ескалации.

Првиот пат беше кога севернокорејските сили ја преминаа 38-та паралела во јуни 1950 година по години напнатост. Втората ескалација беше американското слетување на полуостровот во септември истата година, кое ја запре и ја одби севернокорејската офанзива. И третата ескалација е влегувањето на Кина во војната на крајот на октомври.

Интензивните борби траеја до јули 1951 година, а ситуацијата на теренот се врати приближно таму каде што беше, на 38-та паралела. Официјално војната ќе трае до јули 1953 година, но во голема мера беше ќор-сокак без интензивни борби.

Интензивниот дел од војната беше речиси незамисливо смртоносен. Убиени се до милион војници и до 3 милиони цивили. За споредба, дури и сегашната војна во Украина, која го претставува најголемиот конфликт во Европа од Втората светска војна, ова сега барем низ тие бројки изгледа помалку страшно.

Landscape

Сепак, иако главните актери на теренот беа армиите на Јужна Кореја, Северна Кореја, Кина и САД (кои всушност дејствуваа како дел од мисијата на ОН, но беа првенствено американски војници), од почетокот Вашингтон гледаше на Корејската војна како нешто што беше намерно испровоцирано од СССР, односно Москва, со цел да се елиминира американското присуство и влијание во овој дел од светот.

Се разбира, приказните не се споредливи, но на некој начин, барем од американска гледна точка, Корејската војна ја наметна Москва со цел да ја ослабне Америка, исто како и денешната војна во Украина, од руска гледна точка. , беше наметната од Вашингтон со цел да ја ослабне Русија.

Знаеме дека подоцна, во 70-тите, односите меѓу САД и комунистичка Кина доживеаја „бум“ (по големото заладување на односите меѓу Пекинг и Москва), но во времето на Корејската војна ситуацијата беше поинаква. САД ја сметаа Кина за советски застапник (слично како што Москва ја смета Украина за американска денес!).

Но, да се вратиме на она што го кажа Клинцевич, фактот дека „на светот во Кора не му дојде крајот“, очигледно мислејќи на фактот дека немаше директен конфликт меѓу САД и СССР и дека немаше употреба на нуклеарно оружје.

Да потсетиме, Советскиот Сојуз веќе имаше атомска бомба во тоа време – тие направија успешен тест за прв пат на 29 август 1949 година, но и покрај брзиот напредок, тие тогаш не беа ни блиску до американската атомска моќ во тоа време, и во однос на бројот на бомбите и моќта на тоа нуклеарно оружје.

Всушност, Корејската војна беше, може да се каже, последната голема војна во која САД можеа да ја искористат својата голема нуклеарна предност, но сепак не го сторија тоа, зошто?

Всушност, имаше неколку повици во одбранбениот естаблишмент на САД за нуклеарни напади на Корејскиот полуостров, но за среќа тие гласови не преовладаа од неколку причини.

Како прво, тоа би значело дека тие ќе треба да извршат нуклеарни напади против Кина, и колку и да беше голем американскиот арсенал во тоа време (а се уште не беше толку голем), едноставно поради големината на Кина (во однос на население и географија) би било невозможно да се победи Кина само така, дури и со нуклеарно оружје.

Втората причина е онаа што веќе ја предложивме – САД го сметаа ова за војна наметната од Москва, така што нема многу смисла да се уништи Кина додека СССР остане „непроменет“ и без последици.

Третата причина се надоврзува на втората – тие едноставно не беа сигурни дури и со нуклеарни напади дали тоа апсолутно сигурно ќе им донесе победа во војната. Имено, Кина навистина се вклучи воено, но не целосно. Во случај на дополнителна ескалација, Кина би можела да „фрли“ повеќе војници и повеќе воздухопловни сили во правец на Корејскиот полуостров, што може да доведе до ситуација Американците да бидат исфрлени и покрај нуклеарната предност.

Се разбира, ова би имало ужасни многу жртви во случај на нуклеарни напади, но тоа не е нужно причината зошто САД се двоумат. Пред сè, тие се плашеа од сценарио во кое СССР го добива „тоа што го сакаше“ (протерување на американското присуство и влијание од Азија). Последната причина е што започнувањето нуклеарен напад на Корејскиот полуостров може да доведе до советска инвазија – но не во Азија, туку во западна Европа.

Од значителна временска дистанца, лесно е да се коментира ситуацијата како што тоа го прави Клинчевиќ, но Корејската војна многу опасно можеше да доведе до „крајот на светот“. За среќа, тоа не се случи, Американците решија повторно да се воздржат од употреба на нуклеарно оружје, а Корејскиот полуостров остана приближно ист како што беше – над 38-та паралела е Северна Кореја, подолу е Јужна Кореја. Советската цел (ако тоа беше целта) на крајот не беше постигната – американското воено присуство остана и тие и денес имаат околу 30.000 војници таму.

Дали навистина може да се направат паралели меѓу Корејската војна и онаа во Украина?

Клинцевич е во право дека советските сили се „маскирани“ како кинески и севернокорејски, но во поширок воен контекст тоа „не се брои“ – исто како што „не се брои“ кога американските воздушни сили еднаш (а можеби и повеќе ) елиминираше голем број припадници на руската Приватна армија, на групата Вагнер во Сирија. Третата светска војна нема да избие поради ваквите препукувања. Дури и ако, на пример, руската армија би ја таргетирала американската испорака на оружје за Украина некаде денес, можеби дури и не целосно во границите на Украина, но затворена (можеби во Полска), црвените линии веројатно ќе функционираат и ние дури и не би знаеле ништо. за тој инцидент. Низ историјата имало многу такви ситуации и затоа постои линија на комуникација меѓу американската и руската армија.

Но, она што го предложи Клинчевиќ е сосема друго ниво, тоа е директен напад не само на американските бази туку и на териториите на НАТО, што функционира на концептот на колективна одбрана. Тогаш има многу поголеми и помоќни нуклеарни арсенали на двете страни…

Заклучок? Би било многу паметно овој пат да не се тестира судбината на светот. Корејската војна, колку и да беше страшна (особено за Корејците), се водеше во некое друго време каде што опасноста беше голема, но не толку голема како што би била денес доколку дојде до директен конфликт меѓу Русија и НАТО, т.е. Америка.

Vecer.mk/VIA