Суеверието си трае, а некои суеверија траат со векови иако првичните причини за нив веќе почнаа да се забораваат.

Истото важи и за една специфична комбинација на ден и датум – петок 13 -ти, што паѓа и на овој ден. Зошто петок 13 -ти се смета за таков несреќен ден и како започна се?

Се разбира, денес добива дополнителна, вистинска, непријатна димензија поради ширењето на коронавирусот низ целиот свет.

Цела Европа во овој момент се плаши од „италијанско сценарио“ каде што целата земја е веќе во карантин и каде што движењето е се повеќе ограничено.

Што се однесува до „Петок 13 -ти“ низ историјата, очекувано, се појавија разни здруженија кои го „обновија“ стравот од овој ден.

Се верува дека се започнало со библиската приказна за Тајната вечера. Имено, биле присутни 13 луѓе – Исус Христос и неговите 12 ученици. Затоа, бројот 13 се поврзува со еден од присутните, предавник, се разбира дека Јуда Ишкариотски го предал Исус на фаризеите за 30 сребреници.

Понатаму, се верува дека Исус бил распнат во петок. Така денот и бројот беа „споени“.

Но, тоа не е единствената референца врз основа на која „петок 13 -ти“ е запаметен како „многу лош ден“.

Имено, можеби уште поважен беше оној од 1307 година, 13 октомври (се разбира, беше петок), кога францускиот крал Филип IV уапси стотици витези Темплари – по наредба на Папата (Климент V).

Официјално наречен „Ред на сиромашните витези на Христос и Соломоновиот храм“, познати како „Темплари“ беа католичкиот витешки ред основан во 1119 година, а 20 години подоцна, во 1139 година, папата Иносентиј II дополнително ги признава ( Omne datum optimum pape).

За каква цел е основан овој витешки ред, кој го основал и во кој временски контекст?

Редот го основал благородникот Хуго де Пајенс, а седиштето било во Ерусалим, веднаш до местото каде што некогаш стоел еврејскиот храм, Темплум Саломонис, по што редот го добил името. Имено, тие се основани една година по Првата крстоносна војна со намера да му помогнат на новото кралство во Ерусалим да се спротивстави на нападите на муслиманите од околината и да обезбеди сигурност на голем број аџии кои тргнаа кон Ерусалим по неговото освојување.

Папата (Иносентиј II) ги призна а Папата (Климент V) ги елиминираше околу 200 години подоцна, зошто?

Бидејќи станаа моќни и многу влијателни … Во текот на тие двесте години, нивниот број се зголеми, а нивните членови станаа многу богати.

Имено, Темпларите станаа многу влијателни во областа на еден клучен домен – финансии.

Како што знаеме, разни групи кои станаа финансиски влијателни низ историјата, „платија со глава“ од други кои сакаа да го добијат нивното богатство и нивната моќ …

Се разбира, тие беа и вистински витези, но само дел од нив – со препознатливите бели наметки со црвен крст – беа меѓу најдобрите борци за време на крстоносните војни.

Започнаа како воена организација, но наскоро само околу 10% од нивното членство отпаѓаше на искусни борци, другите 90% се занимаваа со други работи – тие развиваа иновативни финансиски техники што ќе станат основа на раното банкарство.

Темпларите имаа околу 1.000 командни центри и тврдини низ Европа и Светата земја, и со оглед на тоа што тие најмногу се занимаваа со финансии и економија, може да се тврди дека Витезите Темплари биле првата мултинационална корпорација!

Како што и се очекуваше, многумина им завидуваа, особено оние кои не беа финансиски силни… а еден од нив беше влијателниот француски крал Филип IV.

Имено, Филип IV. бил длабоко заглавен во долгови што повеќе не можел да ги отплати.

На кого му должел? На Темпларите, се разбира!

И така, тој одлучил да ги „подмири долговите“ на начин што ќе ги елиминира оние на кои им должи, и го сторил тоа во договор со Папата Климент V, кој исто така се грижел дека Темпларите станале премногу моќни (и премногу богати).

Се разбира, најпознатиот витешки ред не може да биде „баш така“ да биде елиминиран и уапсен, морало да се најде валидна причина – или да се измисли.

Се разбира, зборуваме за почетокот на 14 век – да се најде „соодветна причина“ во тоа време не било премногу тешко.

Почнале да се објавуваат приказни за тоа како Темпларите станале „развратна и грешна толпа“ која се препуштила на се и сешто … од хомосексуалност до некои антихристијански обреди за иницијација кои вклучувале „плукање по крстот“ и така натаму.

Иако денес кружат разни приказни за Темпларите (постои теорија дека нивните практики подоцна биле преземени од масоните во 18 век), многу историчари се согласуваат дека нивниот „најголем грев“ е тоа што биле богати и дека се барало нивното богатство да биде разграбано од други.

На пример, кога започнува прогонот, во петок, 13 октомври 1307 година, имотите на Темпларите веднаш биле „предадени“ на витезите Хоспиталци (болничари или Ивановци, а денес наречени Малтешки Ред).

Стотици темплари биле уапсени под лажни обвиненија.

Многумина биле мачени и морале да дадат лажни признанија за време на тортурата.

Подоцна тие се, како еретици кои се што се поклонувале на „лажни идоли“ – биле изгорени на клада.

Водачот на Темпларите, големиот мајстор на редот, Жак де Молеј, бил запален на клада пред катедралата Нотр Дам во Париз.

Наводно, тој извикал од огнот пред неговата смрт: “Бог знае кој е вистинскиот грешник. Наскоро голема катастрофа ќе ги снајде оние што не осудија на смрт!”

Тоа беше негово проклетство, проклетство на петок 13 -ти (иако, очигледно, не беше запален на петок 13 -ти, туку неколку дена подоцна …).

Палењето на Жак де Молеј

Се на се, околу петок 13 -ти, се создаде страв што опстојува до денес.

Постои дури и професионално име за луѓе кои нерационално се плашат од петок 13 -ти – „Параскевидекатриафобија“!

Интересно, не во сите земји е „петок 13 -ти“, „тој страшен ден“ (иако во повеќето е) – на пример, во земјите што зборуваат шпански, како и во Грција, е вторник 13 -ти, а во Италија тоа е, да речеме, петок на 17 -ти …

Се разбира, ова е целосно суеверие, како и разни други, како што е црна мачка која преминува нечиј пат, скршено огледало, одење под скали, отворање чадор дома итн.

Но, интересно е да се истражи позадината на овие суеверија и од каде доаѓаат, а понекогаш и достигнуваат далеку во историјата според некои многу важни настани.

Елиминацијата на Витезите Темплари секако беше голем настан во цела Европа што трајно ги промени односите.

Што е со Темпларите денес? Ги има уште?

Иако повеќето историчари веруваат дека исчезнале пред 700 години, некои веруваат дека редот никогаш не бил целосно уништен, дека отишол „под земја“ и дека и денес постои во некоја форма. Како што споменавме, масоните презеле некои симболи, ритуали и традиции од Витезите Темплари во 18 век.

Сепак, некои ја отфрлаат идејата дека масоните се „наследници на Темпларите“ и веруваат дека „оригиналните“ темплари се уште постојат, некаде …

Приказната за Темпларите, се разбира, е многу интересна за многумина дури и денес, особено во фикцијата. Познатиот авантуристички филм „Индијана Џонс и последната крстоносна војна“ се занимава со темата на Темпларите како и одличната авантуристичка видео игра „Скршениот меч“ која ја раскажува приказната за Американецот по име Џорџ Стобарт кој ненамерно се вмешува во длабока и мистериозна приказна во Париз за витезите темплари …

Редот на Темпларите пристигнал и во Хрватска доста брзо, веќе во 1163 година градот Бела кај Вараждин бил во сопственост на Темпларите. Меѓутоа, како што споменавме, откако Темпларите беа елиминирани, нивниот имот дојде во рацете на витезите на Иванец, па оттука и името на денешниот град Иванец кај Вараждин. Грбот на градот Иванец се состои од сребрен штит со црвен малтешки крст во средината проследен со две сини шесткратни sвезди во заглавјето.

(Vecer.mk via)

Ова се 15-те НАЈЧИТАНИ ПОРТАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА! Тие се јавното мислење