05 Apr 2020

Како стојат работиве вонреднава состојба ќе потрае до 18 мај, минимум. Им се уарни на СДСМ да носат закони набрзина, без Собарние. Како уредбата да се дадат пари за СЈО кое не постои, ама не и за лекарите и сестрите кои…

04 Apr 2020

Живееме сред епидемија на корона вирус, означен како КОВИД-19. Во моментов влегуваме во најтешката фаза во кога секој ден има некој починат и просечно над 30 заболени дневно. Она што посебно загрижува е што имаме близу…

03 Apr 2020

Политиката во ‘‘ време на невреме‘‘ е голем тест на зрелоста на една држава. Да се изменаџира хаос каков што преживуваме секако бара тимска работа, но, таа тимска работа треба да стави во сенка различности од секаков вид вклучувајки и партиска…

29 Mar 2020

Епидемијата е во фокусот на внимание. Секаде. Работите околу вирусот, советите, теориите на завери... ќе ги оставиме на оние на кои тоа им е струка и работа, а овде тема ќе биде политиката и економијата во ова време на епидемија.

Корона…

27 Mar 2020

Тешките времиња допрво доаѓаат се вели, а ние сега од една убавина треба да паднеме од коњ на магаре божем.  Ако се водиме од онаа еврејскана поговорка ‘‘ дабогда имао па немао‘‘, кај нас тоа може да биде само предмет на зафрканција…

24 Mar 2020

Владите го балансираат зголемувањето на бројот на мртви со потенцијалниот економски колапс, вели Политико. Владите имаат брутална порака до граѓаните: карантинот поради коронавирусот не може да трае предолго или последиците од економскиот крах би…

22 Mar 2020

Состојбата ни е вонредна. Сега и официјално. Вонредната состојба Пендаровски и Заев отпрвин ја ценеа за непотребна, шефот на СДСМ изјави и дека нема пречка изборите да се одржат, кампања можела да се тера и по социјални мрежи.

Вонредната…

20 Mar 2020

Лудилото наречено Корона допрва ке ескалира со аритметичка прогресија сакале ние или не! Тоа е неизбежно а со оглед на повеќе фактори. Проблемот е во тоа што нашиот народ  ( денес Петок, 20 Март) насабејле по улици шета со…

20 Mar 2020

Според најновата теорија на Доналд Трамп, младата генерација, е виновник за ширењето на коронавирусот. Но, токму оваа генерација е таа што мора да поднесе најголеми жртви заради постарите луѓе, смета Џоел Далрој.

Единствената лесно…

15 Mar 2020

Секој економски шок го остава свои последици. Ништо нема да биде поразлично и после појавата на смртоносниот коронарен вирус, пишува Блумберг, потсетувајќи на историските кризи што ја зафатија глобалната економија.

Големата депресија…

14 Mar 2020

Општата паника од корона вирус ја зафати и Македонија која, отсекогаш, ги следела трендовите дури и кога не ги разбирала. Како и еуфоријата за Европска унија кога ни 5% од Македонците не знаат што значи членство во ЕУ освен дека со свој пасош…

13 Mar 2020

Од времето кога бевме у војска ( ЈНА) имаше ено правило кое колку да е шеговито толку беше и сериозно. Се бањавме у групни купатила у кои замисли си по 30-40 души одеднаш ( сите суруши) голи пиштол се бањаа, насапунети и со…

08 Mar 2020

Покрај другите, во  СДСМ владее и креативна блокада. Се потрошија сите спинови за пофалба на нивниот Зоран Заев па, на крај, мораа блокирани да признаат: друже, не ја бива. Батали ТВ дуели, само штета ни носи секое твое појавување на телевизија,…

05 Mar 2020

И кучичи и мачичи се размрдале пред  избори. ‘‘ Све би то да уџе у власт, јер власт је сласт‘‘. И ја би играл така де, ама не ме сакаат. Еднаш така памтам, 79‘ година не ме сакаа да влезам у партија зашто не сум бил морално подобен.  Јебо те и…

01 Mar 2020

Последниве години до толку се нагледавме измамници што се навикнавме на нив. Како нешто нормално, а не е. И кога ќе сретнеме нормален човек по навика му ги бараме мааните, бараме каде е скриена измамата. Отруени сме тотално.

Не дека…

28 Feb 2020

Актуелниот Корона вирус  реши да сврти едно кругче и по Македонијата наша. А зашто би биле ние мањи фраери од останатите земји. Па, јеботе, фала богу што дојде и кај нас да бидеме ‘‘ INN‘‘. Ако земеме во предвид  дека он тепал и појаки држави од…