Украинскиот претседател Володимир Зеленски воведе санкции против лизинг филијалите на големите банки Рајфајзен и УниКредит во Русија. Во указот кој Зеленски го потпиша викендов, засегнати се 182 фирми и три физички лица, а сите расположливи средства во Украина ќе бидат конфискувани. Австриските медиуми јавуваат дека австриската Рајфајзен банка интернешенел (РБИ) долго време е критикувана за нејзината вмешаност во Русија.Рајфајзен Банка  и УниКредит Австрија се најголемите банки во Австрија по Ерсте Групацијата

Многу западни компании се повлекоа од Русија, вклучувајќи ја и француската банка БНП Парибас. РБИ, исто така, ги испитува сите стратешки опции за иднината на Рајфајзенбанк Русија, вклучително и внимателно управуван излез, но не се знае кога тоа би било. Објавен е и список на поединци и компании кои можат да очекуваат украински санкции во иднина, а на потпис се и шефовите на РБА, која е активна и во Украина, овде под името Акционерска компанија Рајфајзен банка.

Во Русија, филијалата на РБИ имаше вкупна актива од околу 18 милијарди евра и 2,3 милиони клиенти на крајот на 2021 година. Банката е критикувана дека нуди мораториум за отплата на заемите на руските војници, но банката одговара дека според законот, руските централни банки немаат друг избор освен да го сторат тоа.

– Како и сите руски банки, Рајфајзенбанк Русија е законски обврзана да понуди мораториум на заемите на мобилизираните војници. Мораториумот може да биде доделен за времетраењето на услугата на засегнатите, во некои случаи и за нивните семејства, а може да трае до крајот на 2023 година, пренесува Der Standard. Продажбата на подружницата на РБИ би требало да ја одобри рускиот претседател Владимир Путин – што веројатно сериозно би ја ограничило слободата на Австријците во изборот на купувач, а пред се нивниот приход.