Вработените во Германија ќе можат да добиваат бенефиции и премии до 3.000 евра годишно, без даноци и придонеси, за да им помогнат да ја надминат високата инфлација, одлучи Бундестагот.

Олеснувањето ќе важи до крајот на 2024 година. Сепак, отворено е прашање колку работодавци ќе можат да исплаќаат бонуси на прво место.

Претседателот на синдикатот на работодавачи Рајнер Дулгер рече дека не сите компании се во состојба да се изложат на таков трошок.

Веќе за време на пандемијата постоеше можност да се плати премија без данок. Сепак, не се знае колку фирми им платиле и за какви суми се работи.

Предуслов за даночно ослободување е парите да се исплаќаат покрај редовната плата. Дополнително, работодавачот мора да наведе дека се работи за паушал кој е поврзан со поскапувања. Во случај на корисници на социјална помош, премијата не треба да се смета како приход.

Извор: Агенции

Фото: Pixabay