Биткоинот најголемата криптовалута падна за повеќе од 7,0 отсто и се тргуваше за 38,5774 долари во 23:19 часот по источно време, според податоците од платформата CoinDesk.

Етер, втората најголема криптовалута по пазарна капитализација, падна за 8,0 отсто на 2.860 долари, паѓајќи на само 2.809,51 долари во еден момент за време на тргувањето, пренесува CNBC.

Околу 147 милијарди долари се збришани од целиот пазар на криптовалути во последните 24 часа, според порталот Koinmarketkep.

Падот на криптовалутите уследи по падот на цените на акциите на Волстрит во четвртокот. Технолошкиот индекс Nasdaq изгуби речиси 5,0 отсто од својата вредност од почетокот на неделата, а генералниот индекс S&P 500 ја бележи својата трета последователна недела на загуби.