Велика Британија и економиите на еврозоната веројатно ќе паднат во рецесија следната 2023 година, смета влијателната американска инвестициска банка Морган Стенли, но САД би можеле за влакно да ја „избегнат“ благодарение на еластичниот пазар на трудот.

Во исто време, очекуваното повторно отворање на Кина по речиси три години задржување на пандемијата КОВИД-19 треба да доведе до закрепнување на нејзината економија и на другите азиски пазари во развој, велат аналитичарите на инвестициските банки во серија извештаи оваа недела.

„Ризиците се негативни“, се вели во извештајот, прогнозирајќи глобален економски раст од 2,2% следната година, што е понизок од последната проценка на Меѓународниот монетарен фонд за раст од 2,7%.

Извор: Ројтерс

Фото: Профи