Стопанска комора на Македонија

Угостителите бараат да не плаќаат давачки за сезонците за да не бегаат во странство

Хотелите и рестораните во сезона не можат да обезбедат персонал, зашто младите одат на работа во странство, предупредуваат од Здружението за угостителство и туризам при Стопаската комора на Македонија.

За да с ереши оваа ситуација тие бараат државата да ги ослободи од давачките за сезонските работници.

За подобрување на условите за работа во секторот до Министерството за економија е доставено барање да формира компетентна комисија за категоризација, зашто, како што велат сегашната не е соодветна, но дел од барањата е и да им се наложи на јавните институции семинарите да ги држат во објекти воз емјата, а не во странски хотели.

Поврзани

Најнови вести

Коментари