Во кинеската провинција Хубеи, во една зграда е отворена најголемата фарма за свињи во светот. Веќе има критики дека таквиот потег може да го зголеми ризикот од ширење на болести од животните.

На јужната периферија на Ежоу, град во централната кинеска провинција Хубеи, огромна зграда во стилот на заедничка станбена зграда гледа на главниот пат. Но, не е наменета за канцелариски работници или семејства. Со 26 ката, таа е убедливо најголемата свињарска фарма во светот, со капацитет за обработка на 1,2 милиони свињи годишно.

Свињарска фарма во згради

Солитер наменет за свински фарми е одговорот на Кина на нејзината голема побарувачка за свинско месо, најпопуларниот производ од животински протеини во земјата.

Skyscraper Farm започна со производство на почетокот на октомври кога компанијата зад објектот – “Hubei Zhongqing Kaiwei Modern Farming” – ги доби првите 3.700 маторици во објектот.

Компанијата е нова во секторот свињарство, главно се занимаваше со производство на цемент, а еден од погоните за производство на цемент сега е веднаш до новата свињарска фарма.

Компанијата објави дека првично било планирано да се инвестира во производство на готова храна, но дека планот се променил по, како што истакнаа, забавувањето на градежната индустрија во Кина.

Џин Лин, генералниот директор на компанијата, рече дека компанијата го гледа модерното земјоделство како перспективен сектор и можност да користи сопствени градежни материјали за изградба на фарма за свињи.

За необичната свињарска фарма всушност се планирани две згради. Зад сегашниот оперативен, при крај е зграда со идентичен изглед. Кога комбинираниот комплекс ќе биде целосно функционален, ќе обезбеди комбинирана површина од 800.000 квадратни метри простор, со капацитет за 650.000 животни.

 

Хранење на копче и повеќекратни кругови на дезинфекција

Фармата вреди околу 500.000 евра, има услови за работа каде се користи гас, просториите се контролирани со температура и обезбедена е соодветна вентилација, а животните се хранат преку повеќе од 30.000 автоматски станици за хранење со притискање на копче во централната контролна соба.

Од компанијата наведуваат дека отпадот што останува по нивното одгледување свињи и процесот на производство на месо ќе се третира и ќе се користи за производство на биогас, кој може да се користи за производство на електрична енергија и загревање на вода на фармата.

Тие, исто така, истакнаа дека од работниците ќе се бара да поминат низ повеќе рунди на дезинфекција и тестирање пред да им биде дозволено да влезат.

Кина се обиде да го зајакне своето производство на свинско месо, бидејќи троши околу половина од свинското месо во светот и откако изгуби дури 100 милиони свињи од смртоносната болест на африканската свинска чума помеѓу 2018 и 2020 година, што ги погоди и европските фармери.

Кина троши околу 50 отсто од вкупното свинско месо произведено на планетата

Во 2019 година властите најавија дека ќе дозволат изградба на високи згради за свињарство. Најавата ја поздравија инвеститорите, меѓу кои и „Кингеј паметно земјоделство“, во која велат дека ваквиот модел на производство во високи згради е поефикасен, побиобезбеден и поеколошки.

„Во споредба со традиционалните методи на одгледување, високите фарми за високи свињи се попаметно решение, со високо ниво на автоматизација и биосигурност. Во исто време, тие ја имаат предноста да штедат ресурси“, вели Жу Женгјонг, професор на Институтот за наука за животните на Кинеската академија за земјоделски науки, кој рече дека нивната популарност се зголемила по избувнувањето на африканската свинска чума.

Свињарска фарма во висококатница

Она што ги загрижува експертите

Само во југозападната провинција Сечуан, планирани или во изградба се 64 катни фарми – од 2020 година.

Но, има и експерти кои тврдат дека големите фарми со интензивни капацитети – ја зголемуваат веројатноста за зголемување на епидемиите и пренесувањето на одредени болести.

„Овие објекти може да ги намалат интеракциите помеѓу домашните и дивите животни и нивните болести, но ако некоја болест влезе внатре, таа може да избие меѓу животните како шумски пожар. Сум видел повеќе извештаи за нивната „биосигурност“, „ефикасност“ и „одржливост“. Ја слушаме истата приказна за затворени објекти во САД. Сепак, има многу малку докази дека таквите објекти всушност имаат некоја од тие придобивки“, вели Метју Хајек, доцент по студии за животна средина на Универзитетот во Њујорк.

Дирк Фајфер, професор на Катедрата за урбано здравје на Универзитетот во Хонг Конг, се согласува и наведува:

„Колку е поголема концентрацијата на животните, толку е поголем ризикот од појава и ширење на заразен патоген, како и моќта за тие да мутираат“.

„Веројатно ќе биде уште поважно прашање – дали овој вид на производство е компатибилен со потребата да се придвижи кон намалена потрошувачка на месо, со оглед на навидум незапирливата закана од разорни климатски промени што има силна поврзаност со зголемената побарувачка за одредени видови храна ширум светот,“ додаде Фајфер.

Локалитетот вклучува лифт за транспорт на свињи

Диви животни во урбан свет и ризици

Експертите се обидоа да ги објаснат ризиците за појава на болести и пренесување кога зборуваат за домашни животни во урбана средина.

Од друга страна, и за близината на дивите животни и ризикот дека овој фактор придонесува за зоогенезата, направени се повеќе истражувања, меѓу кои и она што го проучува влијанието на зголемениот број лилјаци, кои поради уништувањето на природата, и природните живеалишта, населуваат урбани средини.

Фото: Профи