Автомобилскиот гигант „Фолксваген“ објави дека ќе укине работни места во својата фабрика за електрични автомобили во Цвикау, Германија, поради слабата побарувачка.

269 ​​работници ќе останат без работа по истекот на 12-месечниот договор, објави во четвртокот компанијата. Деталите ќе се утврдат во наредните денови во договор со работничкиот совет.

Компанијата наведува дека укинува работни места поради „актуелната состојба на пазарот“. Се смета дека побарувачката за електрични автомобили е слаба поради високата инфлација и отстранувањето на владините стимулации. Електричните автомобили се поскапи од верзиите со внатрешно согорување.

Фабриката во Цвикау ексклузивно склопува електрични автомобили за „Фолксваген“ и нејзините подружници „Ауди“ и „Купру“. Вработува вкупно 10.700 работници, вклучувајќи 2.200 привремени работници, кои исто така може да останат без работа.