Цената на електричната енергија и гасот во Италија најверојатно ќе се зголемат за околу 40 проценти од 1 октомври, најави министерот за транзиција во животната средина, Роберто Чинголани.

Според проценките на здружението на потрошувачи, зголемувањето на цената ќе чини едно италијанско семејство помеѓу 500 и 700 евра годишно. Сите италијански медиуми пишуваат за тоа.

Последното поскапување е оправдано со зголемувањето на цените на природната енергија на меѓународниот пазар.

Конечниот збор за зголемувањето на цената ќе го даде државната агенција Арера, која ја одредува цената на енергијата во земјата на квартална основа, врз основа на состојбата на меѓународниот пазар на енергија.

Италија има многу малку природна енергија и е речиси целосно зависна од увоз на гас, електрична енергија и нафта.

Најавеното поскапување е второ оваа година, бидејќи на почетокот на третиот квартал, на 1 јули, цените на природниот гас и електричната енергија се зголемија за девет, односно 20 проценти.

Според весникот Авенирај, зголемувањето на цената ќе биде тежок удар за просечното италијанско семејство, особено за посиромашните и семејствата со повеќе деца.

Сите политички партии, без оглед на идеолошката ориентација, го осудуваат зголемувањето на цените на основните извори на енергија.

Според Il Coriere della Sera, лидерот на партијата Лига, Матео Салвини, рекол дека е неприфатливо цените на енергијата да растат за 40% и дека веќе побарал од владата на премиерот Марио Драги да интервенира со намалување на конечната цена на електрична енергија и гас, делот кој се однесува на даноци, односно давачки што ги зема државата, а кои се движат до 50 проценти.

На својот Твитер профил, генералниот секретар на Демократската партија, Енрико Лета, го оцени најавеното зголемување на цената како прекумерно „без оглед на ситуацијата на меѓународниот пазар“.

Лета, исто така, побара од владата да преземе мерки за намалување на зголемувањето на цената на основните извори на енергија.

По екстремно високите летни температури, Италијанците ги очекува жешка есен, пишува весникот „Ил Фато Котидијано“.

Покрај зголемувањето на цената на основните извори на енергија, се зголемија и цените што родителите треба да ги платат за децата од училишна возраст, во просек за 10 проценти.

За учебници и училишни материјали, за едно дете што ќе започне со училиште, треба да се потрошат помеѓу 250 и 300 евра.

На ова треба да се додаде и фактот дека по престанокот на уредбата за забрана за отпуштање, воведена поради пандемијата од Ковид 19, следеше синџир на масовни отпуштања на 1 јули и одредбата според која беше забрането отпуштање вработени во изнајмени станови престана да важи, а кои во текот на пандемијата престанале да плаќаат кирија.

Претходно, синдикатите најавија „жешка“ есен, односно есен на протести, но можно е се да оди како што иронично предвиде познатиот италијански карикатурист Вауро:

„Италијанците ги пополнуваат плоштадите со протести против вакцината, но се смирени и не реагираат кога им ги зголемуваат давачките на товар на домашниот буџет “.