Добитникот на Нобелова награда за економија Џозеф Стиглиц ги повика светските лидери да воведат даночна стапка од 70 отсто за нивните најбогати граѓани и да земат дел од наследеното богатство.

Стиглиц тврди дека повеќето од милијардерите на планетата се збогатиле на сметка на среќа.

Таквата висока стапка на оданочување „би има смисла“, изјави тој неодамна за подкастот „Equals“ на Оксфам.

„Луѓето на врвот може да работат малку помалку ако ги оданочите повеќе. Но, од друга страна, нашето општество има корист од порамноправно, кохезивно општество“, тврди тој.

Стиглиц е поранешен главен економист на Светска банка, ја доби Нобеловата награда за економија во 2001 година за неговиот придонес во теоријата на информациска асиметрија или како луѓето донесуваат одлуки кога едната страна е помалку информирана од другата.

Стиглиц во последниве години промовираше поголеми давачки за корпоративниот профит и мултимилионерите и ги поддржа повиците на американскиот претседател Џо Бајден за глобална минимална стапка на корпоративен данок.

Во своето интервју за Оксфам, Стиглиц се залага и за даноци на наследеното богатство.

„Ние треба да го оданочуваме богатството со повисока стапка бидејќи многу богатство е наследено богатство, на пример – младите Волмарти го наследија своето богатство“, рече тој.

„Еден од моите пријатели ги опишува како добитници на лотарија – тие ги избрале вистинските родители. Мислам дека треба да разбереме дека повеќето милијардери добија многу од своето богатство затоа што имаа среќа“.

Противниците на данокот на наследство, сепак, тврдат дека тоа е двојно оданочување на богатството на починатиот и ги охрабрува богатите да го преселат своето богатство офшор.

ОК веќе применува данок од 40% за наследство над 325.000 фунти (403.000 американски долари). Не постои федерален данок на наследство во САД, иако некои држави го оданочуваат наследениот имот, а федералната влада тврди помеѓу 18% и 40% од имотите во вредност од над 13 милиони долари.

Американскиот сенатор Елизабет Ворен, демократ, предложи данок од 2% за домаќинствата со повеќе од 50 милиони долари и 3% за оние со повеќе од 1 милијарда долари. Стиглиц ги нарече предлозите на Ворен „многу разумни“.