Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, заедно со економските советници, денес беше на посета на општина Гевгелија каде беше заокружена турата на низ 14 градови на државата.

„Уверен сум дека како политичари мора да обезбедиме повеќе простор за развој на бизнисот, за прилив на нови странски инвестиции, за повеќе пазари за постојните бизниси, повеќе работни места и поголеми примања и пред сѐ унапредување на економскиот стандард во најширока смисла на зборот“, истакна Османи, посочувајќи на целите и проекциите на економската дипломатија и улогата на економските советници.

Во рамките на посетата на Гевгелија, Османи заедно со економските советници, остварија широки консултации со бизнис заедницата од градот, како и со претставниците на општината предводени од градоначалникот, Сашо Поцков.

„Имавме исклучително продуктивен разговор: најдовме убава симбиоза меѓу амбициите на економската дипломатија, и потенцијалите на општина Гевгелија, која има успешен локален економски развој со значаен потенцијал што преставува предизвик за нас како предводници на економската дипломатија“, нагласи Османи.

Во рамките на денешните активности беа остварени посети и неколку етаблирани индустриски компании од текстилната, преработувачката и индустријата за производство на храна, а беа разгледани и туристичките потенцијали на општината.

Инаку, економските советници успешно ги завршија сите четири фази на подготовки, и тоа подготовки во рамките Министерството за надворешни работи, посетии консултации со сите релевантни министерства, стопански комори и институции поврзани со економијата на централно ниво, теоретски предавања од еминентни професори по економија, како и посета на општини и локални компании.

Во рамките на посета на општините, тие ги поминаа и Тетово, Гостивар, Струга, Охрид, Битола, Прилеп, Кавадарци, Крушево, Штип, Виница, Берово, Струмица, Дојран и денес во Гевгелија.

Првите четири економски советници, како пилот проект, ќе бидат испратени и ангажирани по Амбасадите на Северна Македонија и тоа ДКП Варшава, надлежен за земјите од Вишеградската група, Генералниот Конзулат во Минхен, надлежен за Германија и Австрија, во ДКП Анкара, надлежни за Република Турција и ДКП Абу Даби надлежен за Обединетите Арапски Емирати и земјите од Советот за соработка во Заливот.

Османи најави дека во рамките на пилот проектот, следниот економски советник ќе биде испратен во Софија, Бугарија, со што ќе се тестираат потенцијалите и можностите на економската дипломатија во развојот на економските односи со соседите и во регионот.

makfax.com.mk