Почнавте мал бизнис минатата година и постигнавте добри резултати? Се прашувате како да ги задржите во следната?

Сè што треба да направите е да ги следите четирите главни грешки што ги прави секој мал бизнис и да не ги применувате на вашиот бизнис.

Сакате се да правите сами

Има причина зошто сопствениците на мали бизниси се соочуваат со пречки за одржување на рамнотежа помеѓу работата и слободното време – тие ја префрлаат целата одговорност на себе.

Како што пишува fool.com, продолжувањето на оваа практика во оваа година може да го доведе вашиот бизнис до разнишани нозе. Затоа, важно е да одредите буџет и да видите колку пари имате за аутсорсинг на некои од вашите задачи.

Плаќате работници кои не даваат резултати

Можеби имате мал број работници кои го водат вашиот бизнис. Но, што ако тие работници не ги даваат резултатите што ги очекувавте?

Ако одговорот е да, а вашите резултати не се премногу амбициозни, можеби е време да зборувате за нивниот начин на работа и да поставите некои задачи со временски интервал за извршување.

Ако и тоа не донесе резултати, можеби е време да барате нови вработени.

Банка од навика

Ако сте во една банка само од навика, треба да размислите за промена.

Ова е особено точно ако плаќате големи провизии или ако лимитите на трансакциите на вашата банка се мешаат во вашата способност да управувате со вашиот готовински тек и плаќања.

Има многу избори за наоѓање банка за мал бизнис, затоа не се ограничувајте на банка што ја познавате кога може да има многу подобра за вашата компанија.

Конкретни цели

Што точно значи кога на своите вработени им кажувате дека сакате „да ја зголемите заработката во 2023 година?“.

Обидете се да се фокусирате на конкретни цели и да ги споделите со вашите работници.

Вашиот мал бизнис е нешто за што сте работеле напорно за да го започнете и одржувате. И вие ја заслужувате наградата во 2023 година. Избегнувањето на овие грешки може да биде вашиот билет за да стигнете таму.

Фото: Шутер