Прекинот на работа во Шкода е показател за проблемите во автомобилската индустрија, која се продлабочува.  Шкода го прекина производството во сите три фабрики во Чешка поради недостаток на микрочипови и други автомобилски делови.

Оставија само една производна линија, а вработените беа испратени дома и ќе добијат 80% од просечната плата.

Чешката компанија проценува дека понудата ќе се нормализира во средината на 2022 година.

Нарушувањата се такви што чекаат неколку месеци за нови автомобили. Идејата на чешката компанија е прво да ги заврши автомобилите што се паркирани пред фабриката, така што нема потреба повеќе да се стартуваат производствени линии.

Покрај Шкода, проблеми има и Тојота, што го намали производството во нивната чешка фабрика во градот Колин.

Слична е ситуацијата и во Унгарија, каде Мерцедес и Сузуки имаат свои погони во моментов со намален капацитет. На листата се и бројни автомобилски гиганти кои мораа значително да го намалат производството.