Германските граѓани треба да платат многу повеќе отколку што се навикнати за топли станови оваа зима.

До крајот на ноември, и покрај повремениот зимски студ, секој десетти жител воопшто не го вклучил парното, покажува истражувањето.

Според истражувањето нарачано од агенцијата dpa од Институтот Југав (YouGov), 90 отсто од испитаниците ги вклучиле радијаторите и шпоретите до 1 декември, но одмерено – 68 отсто од нив рекле дека греењето било послабо од претходната година. а половина значително послабо.

Многу станови во Германија се греат на нафта или гас за греење. Ова и штети на природата, но за повеќето во Германија тоа не е примарен мотив за штедење.

Всушност, само шест отсто од испитаниците рекле дека не ги одвртуваат радијаторите поради климатските промени, а повеќе од половина од нив, 56 отсто, седат на студ поради пари.

Една петтина се загреваше помалку или воопшто не се грееше поради релативно благата есен, а 15 отсто рекоа дека сакаат да придонесат за стабилно снабдување со енергија, согласно повикот на Владата.

Германија најави таканаречена кочница на цената на гасот, односно субвенции за ослободување на граѓаните и стопанството од напумпани сметки. Според планот, државата ќе субвенционира четири петини од просечната потрошувачка на енергија, а остатокот потрошувачите ќе го плаќаат на пазарот.

Идејата е луѓето и компаниите да можат да се греат и да работат по разумна цена, но со симултан поттик за заштеда. Поголемиот дел од потрошувачите, имено, сега плаќаат два, па дури и три пати повеќе за парно од пред една година.

Речиси четири петтини од испитаниците, 78 отсто, засега нема да променат ништо. Седум проценти, пак, имаат намера да додадат топлина со горење на дрва – секоја втор меѓу нив  бидејќи поевтино  е за греење, а третина затоа што придонесува за заштеда на оскудните извори на енергија.