Иако со недели се зборува за повлекување на Мекдоналдс од Русија – водечкиот американски ресторан за брза храна, дури неодамна одлучи трајно да го прекине работењето, односно да го продаде бизнисот.

Претходно, голем број западни компании почнаа да ја поддржуваат нападнатата страна – Украина, со тоа што почнаа да го напуштаат рускиот пазар.

„Њујорк тајмс“ понатаму пишува дека сегашниот потег на Мек претставува значајна промена за брендот чиј раст низ светот стана симбол на глобализмот, па дури и основа на теоријата за мир.

„Мекдоналдс“ го продава својот бизнис во Русија на сегашниот носител на лиценцата, претприемачот Александар Говор, а рестораните треба да работат под нов бренд“, пишува британската агенција Ројтерс, додавајќи дека со тоа се става крај на тридецениското присуство на Мек во Русија.

Најголемиот светски ланец на хамбургери поседува околу 84% од своите речиси 850 ресторани во Русија и е еден од најголемите светски брендови кои дефинитивно ја напуштија земјата претходно оваа недела; сепак, тој рече дека ќе го задржи својот заштитен знак.

Говор, која ја води франшизата преку својата фирма GiD LLC, поседува лиценца во Мекдоналдс од 2015 година и му помогна на синџирот на хамбургери да се прошири до далечниот Сибир, каде што управува со 25 ресторани. Двете компании одбија да ги откријат финансиските услови од договорот.

Сепак, Мекдоналдс соопшти дека по продажбата ќе бидат потребни безготовински плаќања до 1,4 милијарди долари. Договорот со Говор предвидува задржување на вработените најмалку две години под исти услови, објави во четвртокот Мекдоналдс.