Британецот Ричард Хау (58) се обидел да закаже преглед кај стоматолог во областа Кембриџ, но бидејќи приватно ќе требало да плати 1.000 фунти, си ги средил забите во Киев.

Човек со силна забоболка отишол на лекување во Украина, разрушена од војна, откако му било одбиено лекување на сметка на британската национална здравствена служба (NHS), пишува „Дејли мирор“.

„Тоа само покажува колку хаос има во стоматолошката заштита на NHS во моментов“, рече тој.

Како што изјавил, минатиот месец бил во агонија кога му се појавил апсцес кој довел до силна забоболка. Меѓутоа, тој не можел да стигне до стоматолог поради стоматолошката криза во Велика Британија.

Хау повикал стоматолошки ординации во Ели, но тие рекле дека не прифаќаат нови пациенти со NHS и дека тој ќе мора да плати речиси 1.000 фунти за приватно лекување.

Сепак, патните сметки и трошоците за стоматолог во Киев биле помалку од половина од трошоците наведени од британските стоматолози.

„Имав многу болки, но ми рекоа дека нема шанси да закажам состанок со NHS. Во Украина закажав термин веднаш и за мал дел од цената“, рече тој.

Хау пристигнал со авион во Лублин, Полска, а потоа патувал 13 часа со воз до Киев, кој редовно бил цел на руски ракети. Неговите повратни летови чинеле 127 фунти, а тој платил 54 фунти за патувања со воз.

Неговиот апсцес бил третиран и со дополнителна работа, вклучително и три пломби на коренскиот канал и едно полнење, платил вкупна сметка од 220 фунти.

Хау, поранешен директор на автомобилската индустрија, живеел во главниот град на Украина 12 години и има куќа таму.

Тој се јавил на Клиниката за современа стоматологија каде што се наоѓала ординацијата каде што се лекувал и му рекле дека може веднаш да дојде. Како што изјавил Британецот, тој морал да го почитува полицискиот час само од 23:00 до 5:00 часот.

„Воздушните сирени се гасеа два до три пати на ден, но локалното население веќе беше прилично навикнато на тоа, па беа прилично мирни“, рече Хау, додавајќи дека противтенковската одбрана е распоредена по улиците.

„Лудо е што ги поканивме Украинците да се засолнат во Обединетото Кралство, бидејќи ако имаат проблеми со забите, немаат шанси да бидат прегледани од државен стоматолог“, заклучил тој.

„Дејли мирор“ потсетува дека над 70 деца дневно не можат да ги поправаат забите, поради недостигот на стоматолози во британската национална здравствена служба.

Фото: Илустрација шутер