Русија е победник на енергетскиот пазар, пишува колумнистот на Блумберг Хавиер Блас.

Според него, Русија успешно се справува со санкциите на ЕУ, додека самата Унија оваа есен би можела да се соочи со голема енергетска криза.

-Москва ја молзе својата нафтена „кеш крава“, заработувајќи стотици милиони долари секој ден за да ја финансира инвазијата на Украина и да купи домашна поддршка за војната. Откако европските санкции против рускиот извоз на сурова нафта ќе започнат од ноември, владите во регионот ќе се соочат со тешки избори бидејќи енергетската криза ќе почне да ги гризе потрошувачите и компаниите, пишува Блас.

Блас вели дека во јули руското производство на нафта се вратило на нивото пред почетокот на рускиот напад врз Украина, во просек од 10,8 милиони барели дневно.

„Русија најде нови купувачи за милионите барели дневно што европските рафинери на нафта престанаа да ги купуваат поради самонаметнати санкции“, напиша колумнист кој пишува за енергијата и суровини за агенцијата Њујорк.

Поголемиот дел од таа сурова нафта оди во Азија, особено во Индија, како и во Турција и на други места на Блискиот Исток, тврди тој.

Блас изјави дека нафтата Брент е околу 100 долари за барел, а бидејќи Русија може да понуди помали попусти, големи средства одат во Кремљ, а енергетските санкции против Москва не функционираат.

Според неговите зборови, рускиот претседател Владимир Путин може да си дозволи да се откаже од приходите од продажбата на гас во Европа, која се подготвува за големи поскапувања на гасот и потенцијален недостиг.