СВЕТСКО РУДАРСТВО

Рудното богатство на Северна Кореја тежи 10.000 милијарди долари

Северна Кореја можеби нема докажани резерви на нафта, но лежи на резерви од над 200 минерални руди, чија вредност е проценета на 10.000 милијарди долари.

Северна Кореја можеби нема докажани резерви на нафта, но лежи на резерви од над 200 минерални руди, чија вредност е проценета на 10.000 милијарди долари.

Не постојат официјални податоци за тоа колку навистина вреди севернокорејското рудно богатство, но според груби проценки од почетокот на оваа деценија, севернокорејските резерви на јаглен, железна руда, цинк, бакар, графит, злато, сребро, магнезит, молибден и многу други метали, вредат од 6.000 до 10.000 милијарди долари, пренесе „Раша тудеј".

Поврзани

Најнови вести

Коментари