Извршниот директор на американска маркетинг компанија, Брејден Волејк, се најде бројни критики откако тој најави отпуштања на вработените преку LinkedIn со селфи на кое се гледа како плаче.

Таа слика стана вирална и предизвика бројни коментари, главно негативни, пренесува порталот Бизлајф.

Затоа на оваа социјална мрежа го доби прекарот „Crying CEO“.

Во долгиот пост за отпуштањето, тој, меѓу другото, рече дека тоа е веројатно „најранливата и најтешката работа“ што некогаш морал да ја сподели со другите.

Наведе, односно призна дека отказите биле „неговата вина“ поради одлуката што ја донел уште во февруари.

„Знам дека мојот тим ќе каже „заедно ја донесовме таа одлука“, но јас не доведов до тоа. Поради тие грешки, денес морав да го направам најтешкото нешто што некогаш сум морал да го направам. Во денови како денешниот, посакувам Имав сопственик на компанија водена само од пари и не ми е гајле кого ќе повреди по пат. Но, јас не сум…“, напиша овој извршен директор.

Тој понатаму додаде дека знае дека не е професионално да им кажува на своите вработени дека ги сака, но сепак се надева дека тие го знаат тоа.

„Искрено се надевам дека знаат колку ги сакам. Секој од нив. Секоја приказна. Секоја работа што ги насмевнува и секоја работа што ги тера да плачат. Нивните семејства, нивните пријатели. Нивните хоби. Секогаш вработував луѓе врз основа на тоа кои се како луѓе Луѓе со големо срце и голема душа. И поради тоа не можам да се сетам на потежок момент од овој“, истакна тој.

Објавата на Linkedin генерираше повеќе од 6.000 коментари и 500 споделувања, од кои повеќето беа негативни.

„Зошто не си ја намалите платата? Мислам, ако навистина се грижите за вашите вработени и за тоа што само ги ставате“, гласеше еден коментар.

Следуваа слични: Ова е дното на дното. Покажете малку достоинство… Ова е повеќе за вашите чувства отколку за чувствата на луѓето од кои моравте да се откажете. Се сожалувате, продолжија корисниците на Linkedin.

Некои од оние кои добија отказ кога го видоа неговиот пост изјавија дека не му се лутат на директорот и дека во иднина сакаат да работат само во фирми каде работи директор како него.

По сето тоа тој повторно се огласи со објава во која изјави „дека тој е генералниот директор кој плаче и дека неговата намера не била да го направи ова за да се прикаже како жртва“.

„Она што сакам да го направам сега е да се обидам да ја подобрам оваа ситуација и да започнам некаква врска за луѓето кои бараат работа, за луѓето кои бараат работа сега и ги препорачувам на работодавците како неверојатно добри работници“, напиша Браден Волејк.