Просечната плата пораснала во однос на минатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната плата по вработен, во јануари изнесувала 28.272 денари.

Зголемувањето се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (12.4 отсто), Уметност, забава и рекреација (8.4 отсто) и Информации и комуникации (8.3 отсто). Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, има во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (7.7 отсто), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (5.9 отсто) и Информации и комуникации (5.4 отсто). Како што објави Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јануари 2021 година, во однос на јануари 2020 година е 102.7.

На врвот се вработените во воздухопловен транспорт, информации и комуникации, програмерите, додека најмалку заработуваат вработените во кожарската индустрија, текстилот, трговијата.

makfax.com.mk