Никогаш не позајмувајте пари на пријател, ќе останете без пријател и без пари – многумина се уверија во точноста на оваа изрека.

Но, многумина не можат да се извлечат кога блиска личност ќе им побара 100 евра за да „премости“ до следниот месец или пет пати повеќе, затоа што навистина треба да купат автомобил.

Според едно американско истражување, третина од испитаниците кои позајмиле пари на блиска личност никогаш не ги добиле парите назад. Речиси половина од долгот е делумно вратен.

За да не ги нарушат односите поради пари, американските финансиски експерти ги советуваат следните правила во случај на заем.

Основната работа е „чиста сметка, долга љубов“, колку и да ви изгледа безлично и премногу деловно. Склучи писмен или устен договор за подоцна да нема „Ми позајми 200 или 300 евра?“.

Внимавајте на деталите, како на пример рокот на отплата, особено ако се работи за поголем кредит. Чудно е, но овој тип на договор ја штити вашата врска, вели финансискиот советник Кејти Бруер.

Нагласете дека во случај на неисполнување на обврските, никогаш повеќе нема да позајмите пари на дотичниот.

И што е најважно – штом ќе изгорите, не ја повторувајте истата грешка, без разлика колку вашиот пријател се жали.

Фото: Шутер