Трст

Последната плажа во Европа раздвоена за мажи и жени

Плажа во Трст, стара 114 години, е своевидна институција која се претставува како последната плажа во Европа на којашто мажите и жените се капат одвоено, иако, како што се чини, на задоволство на двата пола.

Во Трст, град на самата граница со поранешна Југославија, со завршувањето на Студената војна и проширувањето на Европската унија многу од децениските бариери меѓу Истокот и Западот паднаа, но на една од нив ова пристаниште на јадранскиот североисток и натаму е горда. Станува збор за белиот ѕид кој ги разделува мажите и жените на плажата Бањо Алла Лантерна, која е единствената по тоа што е последната европска плажа на којашто се капат припадниците на различните полови.

Плажата, коешто локалното население ја нарекува Ел Педокин, е основана во 1903 година, во времето додека Трст бил под австроунгарско владеење.

Плажата е отворена во текот на целата година, а преку летото провлекува дневно до три илјади посетители. На неа се доаѓа со задоволство и поради тоа што е во близина на центарот на градот, а и зашто цената на влезницата изнесува само едно евро.

Нејзиниот назив Педокин доаѓа од името на школките коишто некогаш на тоа место ги имало во голем број, кои на Јадран локално се нарекуваат педочи, а станува збор за дагњи.

Поделбата на плажата на женски и машки дел се укинува само еднаш во годината, кога се одржува летната забава, исполнета со танцови и пијалаци. За тоа сведочи и документарниот филм снимен за Ел Педоцин, која премиерно беше прикажан на филмскиот фестивал во Кан минатата 2016 година, и постигна голем успех во локалните кина.

Поврзани

Најнови вести

Коментари