Стоте дена заклучување ги чинат многу германските трговци и многумина ги довеле до работ на егзистенција.

Според проценките, од 16 декември, кога беше воведено заклучувањето, дуќаните изгубиле меѓу 35 и 40 милијарди евра од прометот, велат од германското Здружение на трговци.

Новото продолжување на мерката за заклучување до 18 април носи дополнителни загуби и до 700 милиони евра, истакнуваат од здружението во својот извештај.

Во него се додава и дека околу 120.000 продавници се пред банкрот.

 

makfax.com.mk