Според новите податоци од првата недела од 2022 година, многу работници мразат да се вратат на работа по многумесечна работа  од дома: тие со поголема веројатност да размислуваат за отказ доколку работодавачот инсистира да се вратат во канцеларија, барем таков е случајот во САД.

Според тоа, компаниите се соочуваат со силен отпор. Треба да се има на ум дека од почетокот на пандемијата, личната среќа, чувството за благосостојба и менталното здравје станаа многу поважни за вработените. Ова пред се го даваат младите, особено генерацијата З.

Уделот на работниците на долги релации кои би размислиле да ја напуштат работата доколку шефовите побараат од нив да се вратат во канцеларијата порасна на 55% од 6 јануари, во споредба со 45% забележани само една недела ппретходно, според анкетата на Morning Consult.- пренесува Bloomberg.

Повеќе од 4 од 10 работници не се сигурни дали ќе се вратат во канцеларија, во споредба со 35% од оние кои го кажале тоа на 30 декември 2021 година. Луѓето исто така имаат помала веројатност да сакаат да присуствуваат на спортски настани во затворен простор, да одат во кино и да вечераат надвор, покажа едно американско истражување.

Податоците следуваат откако „Robinhood Markets Inc“. објави дека ќе им овозможи на повеќето вработени да работат од далечина – трајно, додека многу технолошки компании повторно ги одложуваат плановите за враќање поради проширувањето на омикрон.

Тој налет доведе и до недостиг на персонал, бидејќи милиони Американци пријавија дека се болни, покрај оние кои веќе поднесоа оставка, што секако го поткопува економското закрепнување на нацијата. Работодавците исто така не се сигурни дали Врховниот суд ќе го отфрли предложеното правило на администрацијата на Бајден со кое се бара вакцини за работниците или неделни тестови, што дополнително ќе ја „замати“ ситуацијата на пазарот на трудот.

Околу 40% од работниците во 10-те најголеми деловни области на САД отидоа во канцелариите на почетокот на декември, но тој број се намали на 17,5% до крајот на месецот и изнесуваше 28% за неделата што завршува на 5 јануари 2022 година.