Србија и Македонија потпишаа договор за воспоставување интегриран електронски систем за наплата на патарина со помош на уредите ETC меѓу нашите две земји.

Граѓаните на двете земји ќе можат да минуваат низ наплатните пунктови на територијата на Србија и Северна Македонија, без застанување, плаќајќи бесконтактна патарина со помош на сопствен ETC уред. Тоа значи дека патарината на наплатната рампа во Северна Македонија ќе може да се плаќа со српски, како и македонски во Србија.

Жителите на Србија и Северна Македонија ќе ја имаат оваа можност од летото, а планот е да се прошири проектот во земјите од регионот, прво Република Албанија, под покровителство на иницијативата „Отворен Балкан“, а потоа и во Хрватска и Грција.

Воспоставувањето на целосната функционалност на системот за жителите на Србија и Северна Македонија е планирано за летото оваа година.

Фото: Илустрација