Акциите на швајцарската банка „Credit Suisse“ изгубиле речиси четвртина од вредноста денеска, достигнувајќи ново рекордно ниско ниво по изјавата на најголемиот инвеститор, кој изјави дека не може да и обезбеди на банката поголема финансиска помош, пренесува Ројтерс.

Акциите на европските банки повторно се најдоа на удар, по рекордниот пад на акциите на швајцарската банка. Акциите на Credit Suisse паднаа под 2 швајцарски франци за прв пат откако Саудиската национална банка соопшти дека не може да го зголеми својот удел од 10 отсто поради регулаторни проблеми, според Ројтерс.

Акциите на швајцарската банка се пониски за 20,2 отсто. Тргувањето со акциите беше прекинато неколку пати од берзанскиот оператор за да се намали обемот на тргување и падот на акциите. Индексот на европските банкарски акции падна во почетокот на тргувањето и последен пат беше пријавен за пет отсто помал, достигнувајќи го најниското ниво од 4 јануари.

Вредноста на индексот падна за 13 отсто во однос на минатата среда, што е негов најголем неделен пад од почетокот на војната во Украина.

„Пазарот е многу нестабилен. Од проблемите на американските банки се префрламе на проблемите на европските банки, пред се на Credit Suisse“, изјави шефот на одделот за работа со клиенти во италијанската банка „Ifigest“ во Милано, Карло Франчини.

Како што изјави, тие веруваат дека кризата со „Credit Suisse“ може да реши и дека банката нема да банкротира. Акциите на швајцарската банка „УБС“ последен пат паднаа за 6,8 отсто, исто така и акциите на француските банки „БНП Парибас“ и „Сосиете Џенерал“ паднаа за 8,7 отсто и 9,5 отсто.

Во интервју за Блумберг, претседателот на саудиската национална банка рече дека нема да го зголеми својот удел во Credit Suisse.

„Одговорот апсолутно не е, поради многу причини. Ќе ја наведам наједноставната причина, која е регулаторна и законска. Сега поседуваме 9,8% од банката – ако надминеме 10% сите видови нови правила, без разлика дали се тоа од нашиот регулатор или европскиот регулатор или швајцарскиот регулатор“, изјави Амар Ал Кудаири.

Тој даде слични коментари за Ројтерс на маргините на конференцијата во Саудиска Арабија.

Некогаш големиот играч на Вол Стрит, Credit Suisse е погодена од серија погрешни чекори и неуспеси во усогласеноста во изминатите неколку години, кои ја нарушија нејзината репутација кај клиентите и инвеститорите и ги чинеа работните места на неколку врвни директори.

Клиентите повлекоа 123 милијарди швајцарски франци (133 милијарди долари) од Credit Suisse минатата година – главно во четвртиот квартал – и банката пријави годишна нето загуба од речиси 7,3 милијарди швајцарски франци (7,9 милијарди долари), што е најголема од глобалната финансиска криза во 2008 година.

Во октомври, заемодавачот започна „радикален“ план за реструктуирање кој подразбира укинување на 9.000 работни места со полно работно време, одвојување на својата инвестициска банка и фокусирање на управувањето со богатството.

Саудиската национална банка – која се опишува себеси како најголема банка во кралството – одвои 1,5 милијарди долари од 4 милијарди долари во новиот капитал Credit Suisse за финансирање на нејзиниот ремонт.

Ал Кудаири рече дека е задоволен од реструктуирањето, додавајќи дека не мисли дека на швајцарскиот заемодавач ќе му бидат потребни дополнителни пари.

„Ние сме задоволни од планот, планот за трансформација што го предложија. Тоа е многу силна банка“, рече Ал Кудаири во интервјуто за Ројтерс.

„Не мислам дека ќе им требаат дополнителни пари; ако ги погледнете нивните соодноси, тие се во ред. И тие работат под силен регулаторен режим во Швајцарија и во други земји“, рече Ал Кудаири.