Некогаш најголемиот трговски ланец на светот е ПРЕД БАНКРОТ

Американскиот Сирс, најголемиот светски малопродажен ланец, се подготвува за банкрот.

Медиумите пренесуваат, Сирс мора да ги предаде документите кои го потврдуваат долг од 134 милиони долари, јавува Б92. Од Сирс накратко коментираат за Би-Би-Си:

- Ние веруваме дека имаме средства за финансирање и исполнување на сите наши финансиски обврски.

Компанијата постои 130 години, а до 1989 година беше најголемиот ланец во Америка откако го претрка Волмарт.

На почетокот на летото, тие објавија затворање на дури 78 непрофитабилни продавници, од почетокот на годината тие го ставија клучот на 166 продавници, а вкупниот долг на Сирс изнесува над 5 милијарди долари.

Поврзани

Најнови вести

Коментари