Атина

На Грција ќе и требаат дополнителни мерки за штедење за да ги исполни обврските

Грчките власти ќе ги исполнат своите обврски, како што се изложени во последниот заем договор со меѓународните кредитори, иако тоа ќе доведе до потребаа од дополнителни мерки за штедење во текот на следната година, соопшти висок владин службеник.

Постојат голем број на можни сценарија меѓу оние што ги претпочита премиерот Алексис Ципрас и изгледите за нова кредитна линија за Грција, рече официјалното лице.

Во однос на перспективата за штедење во текот на следната година, вработениот рече дека верува дека следната година нема да има големи разлики во однос на фискалните цели.

"Ако има такви, ќе видиме што ќе се случи, но сме посветени на постигнување на целта од 3,5% од бруто домашниот производ", се вели во официјалното соопштение на изворот, цитирајќибја целта за примарните вишоци, поставена од кредиторите.

Службеникот исто така, истакна дека откако ќе биде постигната главна цел за вишокот, преостанатите приходи ќе бидат насочени кон зголемување на програмата за приходите наменети за социјална солидарност за 2017 година за Грците, кои се најтешко погодени од мерките за штедење, но исто така и за исплата на државни долгови кон приватниот сектор и програмите за раст.

Поврзани

Најнови вести

Коментари