Се повеќе луѓе во Германија не се расположени за работа и одат на работа само затоа што мораат, покажуваат резултатите од едно истражување. Речиси половина од вработените Германци, 48 отсто од нив, сакаат да преминат на намалено работно време во договор со работодавачот.

Дури 56 отсто се изјасниле дека се подготвени веднаш да ги напуштат своите работни места – но не можат бидејќи биле принудени да работат од финансиски причини, пренесува dpa.

Податоците се резултат на годишната студија на институтот YouGov, а во вторникот ги објави договорниот орган за осигурување HDI. Во јуни и јули биле анкетирани 3.891 вработен на возраст над 15 години.

Пред пандемијата, во 2019 година, само 41 процент од испитаниците изјавиле дека ќе престанат да работат доколку имаат доволно пари.

Повеќе од три четвртини од нив се изјасниле дека поддржуваат воведување четиридневна работна недела во нивната компанија, но огромно мнозинство со соодветна плата.

Посветеноста на работата се намалува особено кај младите вработени: 58 ​​отсто од оние помлади од 25 години изјавиле дека не можат да го замислат животот без работа, наспроти 69 отсто пред две години.

ИЧР осигурувањето и Федералната агенција за вработување ги гледаат резултатите како знак за брзи промени на пазарот на трудот.

„Не е изненадување што барањата на компаниите и очекувањата на вработените во однос на нивните работни места и секојдневниот живот брзо се менуваат“, рече Торстен Витаке, шеф на директоратот на агенцијата за вработување за Северна Рајна-Вестфалија.

„Според резултатите од нашето истражување, особено младите вработени во Германија сакаат поголема слобода на работното место“, изјави директорот за осигурување на HDI, Кристофер Ломан.

Очекувањата на вработените се во спротивност со барањата на пазарот на трудот. Според податоците на Институтот за истражување на пазарот на труд и занимања, во вториот квартал годинава имало 1,9 милиони слободни работни места, повеќе од кога било од почетокот на истражувањето.

Кадровската состојба во здравствените и здравствените установи е тензична, но има многу слободни работни места и во занаетите и во ИТ индустријата.