Група милионери се приклучија на протестите против собирот на деловната и политичката елита на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија.

Група милионери ги повикува владите да ги оданочат со цел да се справат со растечкиот јаз меѓу богатите и сиромашните.

Форумот ќе се одржува од денеска до 26 мај.

Необичните демонстранти, кои се опишуваат себеси како „милионери патриоти“, ги повикаа светските лидери кои присуствуваа на годишната конференција веднаш да воведат нови даноци за богатите, со цел да се реши скандалот со трошоците на животот што се случува во неколку нации во светот, објави Британски Гардијан.

Добротворната организација Оксфам неодамна објави дека растечката нееднаквост може да доведе до екстремна сиромаштија уште 263 милиони луѓе оваа година, што ќе доведе до поништување на децениски напредок.

„Невидено е нашите политички лидери да ги слушаат оние кои имаат најмногу, најмалку знаат за економските последици од оваа криза, а многу од нив плаќаат исклучително ниски даноци“, посочуваат „милионерите патриоти“.

Тие нагласуваат дека единствениот кредибилен исход од оваа конференција е да се оданочат најбогатите.

„Оданочете ги делегатите кои присуствуваат на Давос 2022 година“, рекоа тие.

Протестот беше организиран во моментот кога беше откриено дека во Велика Британија има рекордни 177 милијардери, со заедничко богатство од 653 милијарди фунти.

Во исто време, се предвидува дека повеќе од 250.000 домаќинства во Велика Британија следната година ќе паднат во мизерија поради растечките сметки за храна и енергија.

Тоа би го зголемило вкупниот број на екстремно сиромашни на околу 1,2 милиони, освен ако владата не им помогне на најсиромашните семејства, наведува Националниот институт за економски и социјални истражувања (NIESR).

Фото: Илустрација