Македонија ја потпиша Конвенцијата на ОЕЦД

Со цел борба против даночната евазија и сивата економија, Република Македонија ја потпиша Конвенцијата за заемна административна помош за даночни прашања на ОЕЦД и Советот на Европа, соопшти денеска Министерството за финансии.

Станува збор за конвенција потпишана од повеќе од 120 држави. Овозможува даночна соработка меѓу потписниците преку размена на информации, соработка при наплата на даноци, заеднички даночни контроли,...

- Конвенцијата е глобален инструмент за даночна соработка меѓу државите и воедно најопширна мултилатералнa конвенција за размена на информации и даночна соработка. Меѓу земјите потписнички се и земјите од Г-20 и земјите членки на ОЕЦД. Од регионот потписнички на конвенцијата се Албанија, Бугарија, Хрватска и Словенија, информира Министерството.

Поврзани

Најнови вести

Коментари