Милано заедно со Кортина ќе биде домаќин на Зимските олимписки игри во 2026 година, а летечките такси возила веќе треба да бидат подготвени за таа прилика.

Општина Милано потпиша договор со агенцијата која стопанисува со аеродромите Линате и Малпенса, но и со „Скајспортс“, компанија која дизајнира ваков вид транспорт и вертикални аеродроми – хелиодроми.

Ќе полетува исто како хеликоптер, вертикално, ќе биде на струја како Evtol (eVTOL) и ќе превезува од две до четири лица.

Ќе има и батерии благодарение на кои нема да има загадување на воздухот, што ќе придонесе за зачувување на животната средина.

Тие исто така треба да помогнат да се намали гужвата која е исклучително голема во Милано, а се очекува тие да бидат уште поголеми за време на Олимписките игри.

И додека Илон Маск ги подготвува своите роботи да превезуваат патници во американските градови без возачи, Hyundai одлучи да му обезбеди на Uber летечки такси кои треба да започнат со работа во Далас и Лос Анџелес во 2023 година.

Летечкото такси ќе се движи со брзина од околу 290 километри на час, на надморска височина од 300 и 600 метри.

Неодамна групацијата „Фиат – ФЦА“ најави дека ќе соработува во овие проекти.

Милано е најважниот италијански град по индустрија, бизнис и економија и со ова потврдува дека прави големи чекори кон иднината.

„Си“, компанијата која управува со аеродромите во Италија, најави почеток на соработка со „Скајспортс“ во изградбата на летечки такси.