Џек Дорси, кој е ко-основач и извршен директор на Твитер од основањето на популарната мрежа во 2006 година, се повлекува, објави CNBC.

По оваа вест, акциите на компанијата скокнаа за 11 отсто. Засега нема официјални потврди, но се очекува Дорси да поднесе оставка.

Дорси веќе извесно време беше под притисок на медиумите и други страни да престане да биде извршен директор на компанијата, а во текот на 2020 година тоа беше избегнато откако беше постигнат договор со раководството на акционерите.

Џек Дорси е и извршен директор на Square, компанија за дигитално плаќање.

Твитер не ги коментираше наводите за заминувањето на Џек Дорси од позицијата извршен директор на компанијата.