Кина ќе продолжи да го потиснува монополското однесување и бизнисот на компаниите на интернет платформите.

Исто така, оваа земја ќе продолжи да ја зајакнува заштитата на приватноста на потрошувачите и безбедноста на податоците, изјави гувернерот на Централната банка на Кина, Ји Ганг.

Централната банка ќе соработува со антимонополски институции за да ги спречи компаниите да ја злоупотребуваат својата доминантна позиција на пазарот, решени активно да се справат со новите монополски проблеми, рече Ји на состанокот на Банката за меѓународни порамнувања, пренесува Ројтерс.

Кина ќе спроведе прописи кои бараат комерцијални финансиски платформи за основање финансиски холдинг компании, објави Ји во своето обраќање објавено на веб -страницата на Централната банка.

Пекинг ги активираше рестриктивните мерки за широк спектар на индустрии и ги стави стартапите и традиционалните компании во позиција да работат во нова, неизвесна средина