Граѓанските активисти сметаат дека е добро што пратениците конечно се согласија дека каматата нема да смее да ја достигне висината на главниот долг, но не го кријат своето разочарување што ваквото решение нема да важи за старите побарувања.

Тие се збунети што народните пратеници се согласија да дадат глас за овие неодамна предложени измени, а со месеци се чека да изгласа предлогот за бришење на каматите на долговите кон јавните претпријатија!

Кој од кого го препишал законот и во чија програма тој изворно постоел, но и кој се формално ќе важи како негов предлагач, беше предмет на дебата меѓу пратениците од различните политички партии во текот на вчерашниот ден.

Како и да е, речиси сите му дадоа поддршка на законското решение со кое ќе се смени Законот за облигациони односи, почнувајќи од први октомври годинава, и со кое, каматата на неплатениот долг треба да престане да расте кога ќе го достигне износот на главнината на самиот долг.

Предлагачи на законот се петмина пратеници од владејачката коалиција, па СДСМ тоа го претстави како свој успех, откако вчера беа изгласани законските измени, а Левица реагираше дека тоа е прекопирано од нивната програма, но и дека и тие се придружиле како формални предлагачи на материјалот. Од ВМРО-ДПМНЕ, пак, изјавија дека даваат целосна поддршка на законското решение, иако има одредени недостатоци.

– Да не ги доведеме граѓаните во заблуда. Каматите што досега им се достигнати, ќе треба да ги платат, а по донесувањето на измените, каматата нема да може да го достигне главниот долг – рече Мицевски.