Неодамнешните случувања на Далечниот Исток и тензиите меѓу Кина и Тајван го доведоа светот на работ на уште една војна што може да предизвика глобална главоболка.

Сепак, иако работите изгледаат слични на контекстот на Русија и Украина, ситуацијата е значително различна, пред се од економски причини.

Иако во минатото Кина и Тајван поминаа низ три бурни кризи во Тајванскиот теснец, што доведе до одржување слични воени вежби од страна на кинеската армија, официјален Пекинг никогаш не се впушти во авантура која би значела целосна окупација на островот.

Неминовно, Кина е многу посилна од Тајван според бројките, особено во воена смисла, и таквиот конфликт веројатно во одреден момент би завршил со победа на Кина. Меѓутоа, она што е проблем за Кина сите овие децении кога станува збор за Тајван е економската моќ и влијание што Тајпеј ги црпи од таа моќ, а од кои профитира и самиот Пекинг.

Конфликтот меѓу Кина и Тајван пред сè треба да се гледа како идеолошки обоена приказна која датира далеку пред Првата светска војна, која ескалира во 1949 година кога, за време на граѓанската војна, кинеските националисти предводени од Чианг Кај Шек отидоа во Тајван и тој дел го прогласи за Република Кина. , единствениот, според нивното мислење, наследник на кинеската историја пред Втората светска војна, пишува Кликс.

Спорот со комунистите, особено во контекст на почетокот на Студената војна, беше важен и за Тајван поради фактот што во текот на 1950-тите и 1960-тите добиваше голема воена и економска помош од САД. Иако никогаш не беа официјално признати како земја, Америка успеа да ја задржи Кина на своја страна за време на децениите на Студената војна, но во исто време сè уште го поддржува Тајван.

Американската економска и воена помош за Тајван од 1950 до 1967 година изнесуваше речиси четири милијарди долари, од кои 90 отсто беа дефинирани како грантови, а само 10 отсто како пари за заем. Значајната финансиска инјекција доведе и до раст на БДП, а со тоа акумулираниот БДП на Тајван од 1951 до 1967 година изнесува 34,5 милијарди долари, од кои американската помош изнесува 12 отсто.

Во такви времиња, поддршката на САД за Тајван значеше многу и беше основа за започнување на економски реформи кои ја укинаа класата на земјопоседници, што значително го зголеми земјоделското производство.

Покрај тоа, во периодот на 1950-тите, Тајван започна да дефинира четиригодишни економски планови, од кои секој, од оваа перспектива, претставуваше економска револуција сама по себе.

Првата фаза на тајванската економија може да се окарактеризира како фаза на замена на увозот, втората фаза вклучуваше индустриски развој, но со фокус на извозот, третата фаза, која го достигна својот врв во осумдесеттите години на минатиот век, го вклучи и развој на компјутерски технологии, за да може да се дефинира последната фаза и како фаза на трансфер на технологија во Кина.

На почетокот на својот економски развој, Тајван беше ориентиран кон развојот на текстилната индустрија и извозот на вештачки влакна, што заедно со образовните реформи кои значително го подобрија размислувањето на жителите и овозможија на земјата да доживее неверојатен економски развој во период кога остатокот од светот имаше бројни проблеми во економската сфера.

Покрај тоа, веројатно еден од клучните потези е направен во 1959 година кога Тајван претстави 19 точки на економска и финансиска реформа во рамките на т.н. Третиот план за економски реформи на Тајван.

„Програмата за реформи на Тајван им овозможи на учесниците на пазарот подобар пристап до економските ресурси и создаде стабилна средина во која економските институции би можеле да опстанат. Што е најважно, таа создаде основа која ги фаворизира приватните компании и овозможува странски инвестиции“, наведува во својата анализа Фондацијата Бертелсман.

Стратегијата за унапредување на извозот, даночните олеснувања и заемите со ниски камати доведоа до двоцифрен економски раст во 1960-тите и трговски суфицит во 1970-тите.

Ваквите мерки привлекоа и бројни инвеститори, пред се од Јапонија, но и од континентална Кина, каде што голем број компании ги префрлија своите капацитети и седишта на Тајван.

Кој се грижи за идеологијата во економијата? Инвеститорите во тој момент отидоа во област која започна со реформи за кои сите препознаа дека ги пречекуваат оние со вишок пари.

Електрониката и новата ера

Иако Тајван никогаш немал проблем со работната сила, она што им недостигало од самите почетоци на економскиот развој е квалитетна опрема со која можат да вршат активности.

Веќе во 1957 година била основана компанијата за вештачки влакна CMFC, која потпишала договор со американски партнери кои имале задача да ја обезбедат технологијата. Растот продолжи во текот на 1960-тите и 1970-тите, кога Тајван премина од развојот на текстилната индустрија во хемиската индустрија, а потоа и на развојот на електрониката.

„Додека локалната монтажа на радија  телевизори се забрзуваше во 1960-тите и 1970-тите, тајванската индустрија за потрошувачка електроника немаше способност да развие поединечни компоненти. За да го стимулира растот на домашната индустрија за електронски компоненти, Тајван наметна локални барања за содржина за електронски производи што се продаваат на островот. Барањата имаа ефект да ги принудат јапонските телевизиски производители да ги префрлат технологиите на тајванските партнери“, пишува весникот Taiwan Today.

Веќе во текот на седумдесетите, во Тајван почнаа да се појавуваат иницијативи за производство на полупроводници, материјали кои денес играат клучна улога во производството на бројни уреди.

„Акумулацијата на инженерско и производствено знаење во индустријата за полупроводници се одвиваше бавно до 1974 година, кога ЕРСО – Државната организација за истражување и услуги за електроника – беше основана во близина на Националниот универзитет. Со помош на експерти од САД, ЕРСО почна да се стекнува со метал – оксидни полупроводнички технологии (CMOS) кои се користат во интегрираните кола (ICs) од американската компанија RCA“, посочуваат оттаму.

Токму оваа компанија кон крајот на седумдесеттите го препозна квалитетот на тајванската работа и почна да ја пренесува технологијата на чипови на ЕРСО, а во 1980 година започна со производство во фабриката што ја основа во Тајван.

Овој потег во суштина ја претставуваше портата на Тајван кон светот на полупроводниците и само почеток на големиот економски успех на овој пазар. Во текот на осумдесеттите, оваа филијала во Тајван доживеа вистинска револуција. Во ЕРСО се формира приватна компанија УМЦ, која ќе претставува централна точка за акумулација на чипови. Исто така, во тој период се повеќе и повеќе т.н дизајнерски IC куќи, за кои беа заинтересирани бројни мултинационални компании.

Голем придонес за развојот на тајванската индустрија за полупроводници даде самата влада во 1987 година со основањето на TSMC, компанија за производство и дизајн на полупроводници и денес една од најважните компании на светскиот пазар која соработува со MediaTek , AMD, Apple, NVIDIA и бројни други западни компании.

И покрај пандемијата, кризата во Украина и другите проблеми, TSMC забележа рекордна нето добивка во вториот квартал од оваа година.

Приходите на компанијата изнесуваат 534,14 милијарди NT$, што е зголемување од 43,5 отсто во споредба со минатата година, додека нето приходот е 237,03 милијарди NT$, што е зголемување од 76,4 отсто во однос на претходната година.

За време на неодамнешните настани, едно од прашањата што се постави беше поврзано со компанијата TSMC и можниот однос на Кина кон нив во контекст на евентуалната окупација на островот. Колку компанијата всушност изгради сопствен имиџ и какво влијание има на пазарот, многу говори изјавата на претседателот на TSMC во интервјуто за CNN.

„Никој не може да го контролира TSMC со сила. Ако има инвазија, TSMC нема да работи. Бидејќи ова е толку софистициран производствен капацитет и зависи од комуникацијата во реално време со надворешниот свет, Европа, Јапонија, САД, од материјали до хемикалии до резервни делови, софтвер и други работи. Војната не носи победници, сите губат“, рече претседателот на компанијата.

Дека Тајван во тоа време сè уште беше сериозен во своите намери доволно говори фактот дека научниот парк Хсинчу е основан во 1980 година, кој ја претставуваше базата од која TSMC, како и 399 други компании кои се занимаваат со производство на полупроводници и други материјали, би се појавиле.

Светот зависи од Тајван, но Кина уште повеќе

Се разбира, овој вид на економски развој на Тајван беше доволен за островот да се вклучи во она што се нарекува Четири азиски економски тигри.

Во друштво на Хонг Конг, Сингапур и Јужна Кореја, Тајван претставуваше земја која помина низ процесот на индустријализација за многу краток временски период и во исто време одржуваше раст на БДП од над 7 отсто годишно.

Меѓутоа, она што е многу поважно од економскиот раст на Тајван, кој секако придонесува пред се за населението на овој остров, е фактот што со текот на времето Тајван успеа самиот Пекинг да го направи зависен од полупроводниците  и другите производи. Според податоците на тајванската влада, Кина била убедливо најголемиот извозен партнер на Тајван, а вредноста на извозот од јануари 2017 до јануари 2022 година надминала 515 милијарди долари.

Ваквата размена е јасен показател дека и покрај тензиите, Тајван и Кина, во оваа ситуација, немаат апсолутно никаква рационална причина да започнат конфликт што би довел до уништување на се што е постигнато во изминатите децении.

Исто така, овие податоци, како и целата економска историја на Тајван, се јасен показател дека со вистинските луѓе, инвестирањето во образованието, но и геополитичката среќа, која понекогаш зависи и од наклонетоста на сила како што е САД, мал остров може да се претвори во глобален и важен играч.

Тајван е територија која не ја признава ниту една сериозна земја, но во исто време целиот свет зависи од компаниите кои работат на тој остров. Тука спаѓа и Кина, на која ваквата ситуација секако и е трн во око, но со која речиси сигурно одамна се помирила.

Економската зависност на Пекинг од одредени производи од Тајван во моментов е едноставно таква што секој голем конфликт би значел за Кина и за Кси Џинпинг колапс на сопствената економија. Ако руската инвазија на Украина изгледа целосно ирационална од оваа перспектива, тогаш што друго би претставувала кинеската инвазија на Тајван?