Добар мајстор е половина од завршената работа, и поради намалениот интерес на младите луѓе за обука за градежни работи, стана подеднакво важно како да се најде мајстор.

Ако не сте вешти во домашни занаети, тогаш треба да знаете на кого да му се јавите. Незгодите е невозможно да се предвидат, а кога ќе се случат, поради кризата со мајсторите, чекањето за поправки, според многумина, е предолго.

Наоѓање квалитетен мајстор денес станува еднакво на освојување на наградата на лотарија, проценува РТС.

– Заедно со нашите реални шоуа, популарни се инфлуенсери и измамници, кои заработуваат без никакво знаење, денес е популарно, така што мајсторот е потценет на тој начин, и трае со години, денес мајсторите можат да се избројат на прсти на една рака – вели Светозар Јовичиќ, од компанијата „Master Works“.

Потпретседателот на Стопанската комора на градежната индустрија на Србија Горан Родиќ рече дека со години, од 2004 година, тие предупредувале дека Србија ќе остане без работна сила, дека никој не ја сфаќа сериозно опасноста и дека сега сите ќе плачат и велат дека постои така многу работа што треба да ја увеземе работна сила…

Бројот на студенти за занаетчиски занимања опфатени со формално образование е многу мал. Падот на интересот трае со години.

– Еве ќе дадам пример – електротехничко училиште што го завршив: тогаш бевме 36 во едно одделение, мислам дека денес тие часови немаат повеќе од десет ученици – вели Живко Божиќ од компанијата „Поправки на домови“ .

Потпретседателот на Стопанската комора на градежната индустрија на Србија, Горан Родиќ, рече дека без оглед на дипломата, мора да покажете знаење и квалитет на работите.

– Имаме некои идеи, ќе им предложиме на владата и на државата, ако не – тогаш ќе продолжиме како порано – изјави Родиќ.

Со реформата на образовните профили и воведувањето двојно образование, трендот на опаѓање се уште може да се запре. Останува проблемот што младите луѓе не се гледаат себеси во тој бизнис, иако можат добро да заработат.

– Младите не се заинтересирани за овие работни места што ги работиме, без разлика дали им е тешко, тие имаат алтернатива, навистина не го знам тоа, но од оваа работа што ја работиме во Србија, можно е убаво да се живее моментот – истакнува Божиќ.

Претприемачот од компанијата „Наш Кров плус“ Предраг Смилјаниќ наведува дека работел во странство десет години, но овде му е многу подобро и може, како што вели, да заработи повеќе отколку таму.

Системот на неформално образование може да донесе спас. Го спроведуваат средни стручни училишта, обучуваат возрасни за различни занаети.

– Значи, мора да се врати почитта кон професијата и занаетот, ако тоа не е така, тогаш нема да имаме мајстори – нагласува Јовичиќ.

Според податоците на Националната служба за вработување од 1.1. до 30.6.2021 година, работодавачите барале повеќе од четири и пол илјади градежници, од кои ангажираа само една третина од кандидатите од Бирото. Најбарани беа помошниците мајстори, столари, армирачи, бетонски работници.