Американска инвестициона банка

Goldman Sach ќе ги зголеми приходите за 5 милијарди долари годишно

Американската инвестициона банка „Goldman Sachs" има план за раст, кој би можел да ги зголеми приходите до 5 милијарди долари годишно. Мерката е во време кога банката се стреми да ги смири инвеститорите во двата последователни слаби квартали.

Стапката на раст, која не зависи од севкупното подобрување на пазарот, може да се реализира во текот на следните три години, а сега е до 2,5 милијарди долари профит пред даноците, изјави претседателот на „Goldman Sachs", Харви Шварц за време на финансиска конференција во Њујорк.

Планот предвидува забележителна промена во политиката на „Goldman Sachs", која во минатото на своите акционери им давала многу малку информации за тоа како да заработат пари.

Но, разочарувањето на инвеститорите, особено во однос на ефикасноста на фиксниот приход, претставува тест за новата стратегија на „Goldman Sachs".

„Тоа се нешта кои може генерално да ви даде идеја што се случува под капата на „Goldman Sachs", рече тој. Шварц оддели значително време, опишувајќи ги приоритетите за раст во фиксниот придонес, приходите од вториот квартал од кварталот, со пад од 40%.

„Goldman Sachs" беше повикан да ја намали зависноста од берзата и да ги заштити банкарите и трговците да работат заедно за да ја зголемат профитабилноста.

Некои аналитичари искажуваат колебање, затоа што не се сигурни дека „Goldman" може да го исполни тоа.

„Стратегијата за раст на „Goldman" е центрирана за продирање на нови пазари или клиентски сегменти надвор од традиционалните силни страни на компанијата, па затоа сме малку скептични околу способноста на менаџментот да ги постигнат овие приходи", коментира аналитичарот на „KBW", Брајан Клајнанз.

Поврзани

Најнови вести

Коментари