Магазинот Феникс објави месечни бруто плати за 100-те најпопуларни професии во Германија.  Се работи се медијални бруто плати по занимање.

Списанието наведува дека просечната плата на сите постојано вработени кои подлежат на придонеси за социјално осигурување изнесувала 3427 евра во 2020 година.

Споредено со 2019 година платите се зголемени за 26 евра, што е најниско зголемување од 2009 година.

Тогаш платите се зголемија за само 20 евра поради економската и финансиската криза.

Секторите се засегнати поинаку, пишува Феникс.

Во преработувачкиот сектор (-44 евра) и во угостителскиот сектор (-79 евра), просечната плата дури паднала во однос на претходната година.

Од друга страна, пораст има кај осигурителните услуги (+111 евра), здравствените и социјалните услуги (+80 евра) како и образованието и обуката (+77 евра).

Додека геријатриските медицински сестри заработувале во просек по 3.032 евра во 2019 година, просечната плата во 2020 година се искачила над просечната, на 3.174 евра.

Професионалната квалификација во голема мера ја одредува платата.

За вработените со академска диплома, просечната вредност е 5.265 евра, а со призната професионална квалификација 3.300 евра.

Вработените без образование заработуваат само 2515 евра.

Список на занимања и плати

Медицинска сестра 3174 евра

Фармацевт 4546 евра

Архитект 4122 евра

Доктор 6337 евра

Медицински асистент 2496 евра

Оптичар 2407 евра

Пекар 2319 евра

Продавач во пекара 1840 евра

Багер 3437 евра

Банкарски службеник 4990 евра

Градежен инженер 4999 евра

Професионален возач 2567 евра

Бизнис економист (текстил) 3916 евра

Биолог 5240 евра

Сметководител 3695 евра

Канцелариски службеник 3338 евра

Возач на автобус 2925 евра

Агент за кол центар 2161 евро

Хемиско-технички асистент 3943 евра

Контролор 5714 евра

Уредник 4094 евра

Покрив 3140 евра

Сценски / филм / телевизиски диспечер 4852 евра

Набавувач за продажба 4734 евра

Референт за малопродажба 2445 евра

Електричар 3176 евра

Електромеханичар 3465 евра

Електронски техничар за уреди и системи 3465 евра

Рецепционер 1716 евра

Воспитувачка 3903 евра

Менаџер за настани 3474 евра

Специјалист за комуникации 3900 евра

Инструктор по возење 2930 евра

Раководител на експозитура 4113 евра

Керамички работи 3046 евра

Фризер 1666 евра

Возач на виљушкар 2679 евра

Инсталатер на гас и вода 3122 евра

Чистач на зграда 2105 евра

Графички дизајнер 3180 евра

Трговец на големо 3162 евра

Хотелски специјалист 2117 евра

Домаќин 2924 евра

Индустриски службеник 3667 евра

Индустриски механичар 3871 евра

Информатичар 5731 евро

Електро инженер 6300 евра

Судски службеник 3373 евра

Касиерка во малопродажба 2212 евра

Келнер 1823 евра

Key Account Manager 5034 евра

Готвач 2205 евра

Медицинска сестра 3645 евра

Молер 2975 евра

Работник во магацин 2279 евра

Наставник во основно училиште 4444 евра

Средношколска професорка 5577 евра

Логистичар 3525 евра

Логопед 2714 евра

Заварувач 2819 евра

Маркетинг специјалист / асистент 3678 евра

Менаџер за маркетинг 4799 евра

Машински инженер 6173 евра

Ѕидар 3214 евра

Техничар за мехатроника 3304 евра

Медиумски дизајнер на слика и звук 2966 евра

Медицинско-технички лаборант 3497 евра

Металец 3674 евра

Болничар 3511 евра

Службеник за човечки ресурси 3927 евра

Физиотерапевт 2588 евра

Пилот над 6450 евра

Психолог 4626 евра

ПР менаџер 4520 евра

Програмер 4634 евра

Асистентка адвокат 2640 евра

Уредник 4366 евра

Персонал за чистење 1911 евра

Бродомеханичар 3798 евра

Ковач 3053 евра

Секретар 3338 евра

Обезбедување од 1800 евра

Златар 2416 евра

Развивач на софтвер 5195 евра

Социјален работник 3987 евра

Службеник за социјално осигурување 4160 евра

Шпедитер 3275 евра

Даночен службеник 2856 евра

Градител на патишта 3463 евра

Систем администратор 4750 евра

Технички изработувач 3368 евра

Асистент за животна средина 3569 евра

Продавач 2445 евра

Монитор на промет 3430 евра

Референт за осигурување 4695 евра

Административен службеник (Виша служба) 4543 евра

Механичар 3755 евра

Овластен сметководител над 6450 евра

Забен техничар 2590 евра

Столар 3189 евра

 

Платата зависи од локацијата

Според порталот за вработување Stepstone, просечната плата во Хесен е највисока во Германија и изнесува 47.840 евра годишно.

Следи Баден-Виртемберг со 47.800 евра, веднаш пред Баварија (46.800 евра).

На дното се Мекленбург-Западна Померанија (33.600 евра), Бранденбург (34.300 евра) и Саксонија-Анхалт (35.400 евра).

Франкфурт на Мајна доминира на листата на големи градови со 54.100 евра.

Следат Минхен (53.900 евра) и Штутгарт (53.600 евра).