Најголемата германска банка Дојче банк размислува за купување на дел од имотот на швајцарската банка Креди свис, која се соочува со пад на вредноста на акциите.

Забележано е дека Дојче банк ја следи ситуацијата со Креди свис и разговара кои аспекти на банката може да бидат интересни за стекнување, вклучувајќи ја и можноста за нејзино купување од најголемата швајцарска банка, УБС.

Според извори, Дојче банк моментално води само внатрешни дискусии и се уште нема дадено никакви предлози, пренесува Блумберг.

Швајцарскиот банкарски гигант UBS е во преговори за преземање на целата или дел од банката Креди свис, бидејќи финансиската линија за нејзино спасување не успеа да ја врати довербата на инвеститорите, објави Financial Times.