Социјална мрежа

„Facebook" во Шпанија доби казна од 1,2 милиони евра

Шпанските власти и наметнаа парична казна на социјалната мрежа „Facebook" од 1,2 милиони евра поради кршење на законот за заштита на личните податоци. Ова е јасно од изјавата на шпанската агенција за заштита на податоци.

Според Канцеларијата, повредата е поврзана со користењето на лични информации од страна на корисниците на мрежата.

„Агенцијата објави две сериозни прекршувања и еден значително сериозно ... и наметна парична казна од 1.2 милиони евра на „Facebook" – по 300.000 за првите две и 600.000 за другото", рекоа властите.

Во рамките на истрагата за прекршувањата, стана јасно дека социјалната мрежа добива информации за идеологии, религиозни верувања, лични преференции и други податоци на корисниците без да ги информира точно за што ги користат податоците.

„Се потврдува дека социјалната мрежа ги обработува обезбедените податоци за реклами, меѓу другото, без експлицитна согласност на корисниците", рече агенцијата.

Ова е уште една парична казна за „Facebook" од европска земја. Во мај, Европската комисија ја казни компанијата со 110 милиони евра за претставување на лажни информации за условите за купување на апликацијата „WhatsApp" во 2014-та година.

Поврзани

Најнови вести

Коментари