MMФ ја намали проекцијата за растот на македонската економија

Во регионалниот економски извештај на ММФ се наведува дека инфллацијата во Македонија оваа година ќе биде 0,3 отсто, следната 2,6, а во 2019 година 1,9 отсто. Буџетскиот дефицит, според ММФ, годинава ќе биде 2,3 отсто од БДП, догодина 2,5, а во 2019 година ќе биде 2,8 отсто.

Според ММФ, стапката на невработеност во Македонија ќе продолжи со падот, па од годинашните 23,4 отсто, ќе се намали на 23,2 во 2018 и 23 отсто во 2019 година.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари