Огромни суми пари од нелегално потекло секоја година се канализираат во редовната економија. ЕУ сега подготви сеопфатна реформа со цел да се справи со перењето пари, објавува Дојче Веле.

„Правилата што ги имаме за спречување на перење пари се едни од најстрогите во светот“, рече потпретседателот на Европската комисија, Валдис Домбровскис, „но тие исто така сега мора систематски да се применуваат“.

Во последниве години немаше доволно од ова. Во пракса, многу земји-членки на ЕУ всушност не ги спроведуваат правилата или едноставно се премногу лабави во надзорот и контролата врз сомнителните финансиски трансакции. Ова е причината зошто Европската комисија сега официјално предложи нешто на што работи Брисел со месеци: Сака да создаде нов надзорен орган на ЕУ што ќе ги следи финансиските активности во земјите-членки и ќе ги следи и ревидира големите транснационални финансиски институции кои се потенцијален ризик.

Сепак, овој моќен орган не се очекува да ги започне своите активности уште три години и ќе поминат пет години пред да стапи во сила. Земјите-членки на ЕУ во принцип се согласија за формирање на овој централен надзорен орган, сличен на оној што веќе постои за банките, но се расправаат каде треба да биде нејзиното физичко седиште.

Значителен ‘валкан’ промет

Како што призна Маиред Мекгинис, комесар за финансиски услуги на ЕУ при презентирање на новите законски предлози: „Перењето пари претставува јасна и сегашна закана за граѓаните, демократските институции и финансискиот систем“. Трансакциите со „валкани“ пари сочинуваат околу 1,5% од бруто домашниот производ во ЕУ – тоа се 133 милијарди евра (157 милијарди долари). „Обемот на проблемот не може да се потцени и треба да се затворат дупките што криминалците можат да ги искористат“, рече Мекгинис.

За да се постигне ова, Комисијата сака да ги стандардизира правилата за борба против перење пари – т.е. внесување на „валкани“ пари од криминални активности во нормална, „чиста“ монетарна циркулација – токму низ Европа. Сите земји-членки треба да бидат транспарентни за тоа кој всушност ги поседува кои компании, даватели на финансиски услуги и недвижнини. Во ЕУ веќе не би било можно овие да се одржуваат во име на анонимни компании, доверители и претставници. Регистрите на банкарски сметки и нивните иматели на сметки ќе бидат споени низ цела ЕУ.

Кои се мотивите за финансиската измама?

Комисијата наведува дека повторената поделба на активата на помали единици, гнездувањето на компаниите и електронските трансакции преку серија странски сметки, сите го отежнуваат следењето на парите добиени преку трговија со дрога, нелегална проституција, нелегално коцкање, трговија со луѓе и други кривични дела од ваква природа.

Нова директива за борба против перење пари – ова е верзија број шест – има за цел да им го отежни организирањето на криминалот и оние кои финансираат тероризам за деловно работење. Правилата се заостри дополнително во споредба со петтата директива, која е во сила. Криптовалутите – приватно креирани електронски валути како што е Bitcoin, за кои ЕУ верува дека се особено соодветни за анонимни трансакции – исто така се насочени кон тоа. Во иднина, давателите на крипто-валути ќе мора да го откријат идентитетот на имателот на сметката.

Перење пари, олигарси, терористи: Колку се корумпирани банките?

Предлогот што исто така го достави денес Домбровскис се покажува контроверзен меѓу земјите-членки. Тој сака да ги ограничи плаќањата во готовина на максимум 10 000 евра. Тој посочува дека готовината е лесна порта за перење пари. Приходите од готовина од зделки со наркотици, на пример, може да се стават во оптек со надувување на продажбата на пицерија сопственост на криминалците. Недвижноста се купува и се плаќа со куфери полни со готовина.

Некои земји-членки на ЕУ веќе воведоа горна граница за плаќање во готовина. Во Грција, на пример, тоа е само 500 евра. Во други земји, како што се Германија или Австрија, воопшто нема ограничување. Околу 70% од сите плаќања на крајните потрошувачи во ЕУ се вршат во готово.

Австрискиот министер за финансии, Гернот Блумел, ја поддржува борбата против перењето пари, но вели дека е илузија да се мисли дека криминалците користат само готовина. „Гледаме дека криминалците со бели јаки се повеќе преминуваат кон дигиталното царство и треба да ги интензивираме нашите напори тука во иднина“, рече Блумел минатата недела во Виена. „Мислам дека ова е поефикасно од произволните ограничувања, кои ја зајакнуваат сегашната тенденција да се отстранат готовината“. Тој објасни дека готовината мора да се задржи како платежно средство за кое не е потребен технички асистент.