Доларот е оцрнет: “Кој уште му верува и го купува”

Американскиот долар целосно е дискредитиран и довербата во американскиот пазар падна, вели рускиот министер Сергеј Лавров.
Русија работи на тоа да ја намали зависноста од системот на САД и доларот, рече рускиот министер за надворешни работи при посетата на Сараево.

"Веќе извлекуваме договори, правиме сè што е потребно за да не бидеме зависни од земјите што така постапуваат со своите меѓународни партнери" - рече Лавров. Според зборовите на рускиот министер за надворешни работи, американските санкции ја поткопуваат глобалната доверба во најбараната валута во светот.

Лавров реагираше на новите санкции САД против Русија, кои беа воведени на четврток.

"Сè повеќе наши партнери во Азија, во Латинска Америка, почнуваат да даваат ист совет [за американскиот долар]." I think that this trend will only continue" - цитираше Лавров.

Поврзани

Најнови вести

Коментари