Дојде живот, зошто нема пари од гастарбајтерите како порано

Безмалку 315 милиони долари пратиле работници во земјава како лични дознаки од странство во цела 2017 година. Според податоци на Светската банка оваа сума е за 25 милиони долари поголема од таа во 2016 година кога во земјава по тој основ влегле 290 милиони долари. Но ланската сума секако е пониска од рекордот во 2011 година кога како лични дознаки се водат 434 милиони долари. Од тогаш наваму трендот беше надолен се до 2017 кога има зголемување на сумата.

Пари се за преживување, за туркање на месецот, многу ретко за некоја инвестиција, за старт на нов бизнис. Нашинците кои работат во странство на своите семејства речиси на месечна основа им праќаат пари назад. Сепак се тврди дека сумата која официјално е прикажана е доста помала од реалната оти голем дел од парите се префрлуваат овде по неофицијални канали. Тоа значи дека ги носат со себе кога се враќаат или ги праќаат по роднини.

Ако се анализираат само податоците од Светска банка, по години, од 2002 до 2008 година има постојан раст на сумата која се води како дознаки од странство. Во 2002 година по тој основ во земјава влегле 106 милиони евра, додека во 2008 година се над 406 милиони евра. Следните две години вкупната сума е пониска, но во 2011 година личните дознаки стасуваат до рекордните 434 милиони евра

Од таа година навака сепак е евидентиран пад и тоа драстичен, затоа што во 2016 година сумата се спиштила до ниво од 2006 година. Познавачите велат дека тоа се годините на кризата, па разбирливо и помалку пари стасуваа во земјава и од нашинците. Тоа сепак не коинцидира со податокот дека се повеќе луѓе се исселиле од државата во последните години. Упатува дека надвор се по цели семејства па и практично нема потреба од испраќање пари назад.

Инаку статистика за личните трансфери води и Народната банка. Според податоци оттаму лани, трансферите од работници изнесуваат 198 милиони долари. Годинава по тој основ приливот во земјава за три месеци е 38 милиони долари.

Поврзани

Најнови вести

Коментари